Langer thuis met (een beetje) hulp 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Langer thuis met (een beetje) hulp

In je geliefde huis blijven wonen, ook als het fysiek allemaal wat minder wordt. Het kan. En daar is echt niet per se een ingrijpende verbouwing voor nodig. Slimme, relatief kleine aanpassingen in en aan uw huis maken een groot verschil. 

Een hellingbaan over die lastige drempels, anti-sliplaag op de vloer, stopcontacten op een rug-technisch gezien logische hoogte, thermostatische mengkraan in de badkamer of een traplift: er zijn legio mogelijkheden om een woning geschikt te maken voor de situatie van dat moment, valt te lezen op deze website vol tips van de rijksoverheid. Hulpmiddelen compenseren de verminderde mobiliteit. Veel van de aanpassingen en hulpmiddelen zijn te bekostigen via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Vergrijzing
Er zijn steeds meer toekomstbestendige woningen nodig. We worden immers steeds ouder. In 2020 woonden er 3,4 miljoen 65-plussers in Nederland. Dat is een vertienvoudiging vergeleken met 1900.  Die vergrijzing heeft grote gevolgen voor de samenleving als geheel. Zorgkosten stijgen en het geld dat nodig is om sociale voorzieningen in stand te houden moet vooral door een steeds kleiner werkend deel worden opgehoest. Het is dus niet zo gek dat de overheid ouderen stimuleert om langer thuis te blijven wonen, indien nodig met een beetje hulp. We gaan pas naar een tehuis als het écht niet anders kan.

Bekijk ook:
Valkuilen bij het schilderen van houten gevelbekleding

Wmo
Wie aanpassingen wil doen of hulpmiddelen nodig heeft , klopt aan bij zijn/haar gemeente. Vrijwel elke gemeente heeft een eigen Wmo-loket. De Wmo is speciaal in het leven geroepen om (financiële) ondersteuning te bieden aan iedereen die graag thuis wil blijven wonen, maar voor wie dat zonder hulp niet meer mogelijk is. De aanschaf van bijvoorbeeld een traplift is mogelijk via de Wmo. Een Wmo-consulent beoordeelt de aanvraag.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.