De populairste kamerplant van het moment: de Strelitzia 12
Saved Read later
Deel dit bericht

De populairste kamerplant van het moment: de Strelitzia

De populariteit van de Strelitzia is als kamerplant flink gestegen. De strelitzia, oftewel Paradijsvogelplant, is een tropische plant met een luxe uitstraling. Deze uitstraling komt voornamelijk door de brede, glanzende banaanvormige bladeren welke een sierlijk statement maken. Met zijn grote bladeren die al gauw de lengte in groeien is de plant een ware eye-catcher.

Oorsprong van de Strelitzia

Van origine komt de Strelitzia uit Zuid-Afrika, Florida en Zuid-Californië. In de natuur kun je de Strelitzia herkennen aan opvallende bloemen tussen de grote groene bladeren. De bloemen van de Strelitzia zijn oranje, geel en blauw. Door de opvallende kleuren trekken de bloemen de aandacht. De bloemen zijn dan ook de reden voor vele bijnamen van de plant. Zo is de Strelitzia ook bekend onder de bijnamen Paradijsvogelbloem, Kraanvogelbloem en Oranje Strelitzia.

De Strelitzia behoort tot de Strelitziaceae. Deze familie omvat vijf Strelitzia soorten:

  • Strelitzia Alba
  • Strelitzia Caudata
  • Strelitzia Juncea
  • Strelitzia Nicolai
  • Strelitzia Reginae

In interieurs kom je meestal de Strelitzia Nicolai tegen. Dit is de meest populaire Strelitzia soort. Daarnaast kom je de Strelitzia Reginae ook steeds vaker tegen. Deze Strelitzia heeft zijn populariteit te danken aan de lange slanke stelen en bladeren. Ben je overtuigd? Dan kun je bijvoorbeeld hier een Strelitzia kopen.

Bekijk ook:
Waar moet je aan denken bij het laten bouwen van een aanbouw?

Verzorgen van de Strelitzia

Standplaats

Net als in de natuur heeft de Strelitzia veel zonlicht nodig. Zet de plant dan ook dichtbij een raam, zodat de plant zoveel mogelijk zonlicht krijgt. Zodra de Strelitzia te weinig licht krijgt kun je dit zien aan lelijke bladeren. Vaak krult het blad op, slaan de bladeren dicht en merk je dit aan weinig groei.

Het liefste heeft de Strelitzia een temperatuur van minstens 16 graden. Dit verschilt wel per Strelitzia soort. De Strelitzia Reginae kan namelijk ook prima op een plek staan die kouder is, maar dit bemoeilijkt de groei.

Waterbehoefte

Om de grote bladeren van de Strelitzia verzadigd te houden heeft de plant veel water nodig. In de groeiperiode, van de lente t/m de zomer, heeft de Strelitzia twee keer per week water nodig. Vanaf de herfst t/m de winter is één keer per week water voldoende. Zorg er wel voor dat de hoeveelheden water die je geeft in verhouding zijn. Een handige vuistregel die je kunt gebruiken bij de watergift is als volgt:

  • Is de grond van de Strelitzia na twee dagen al droog? Geef dan meer water.
  • Is de grond van de Strelitzia na zes dagen nog steeds nat? Geef dan minder water.
Bekijk ook:
Dyson luchtreinigers; de drie beste modellen op een rijtje

Naast het wekelijkse water geven is het ook verstandig om de Strelitzia regelmatig te besproeien met een plantenspuit. Zorg er wel voor dat de bladeren stofvrij zijn. Het stofvrij maken van de bladeren zorgt er daarnaast ook voor dat de plant extra zonlicht kan opnemen. Alleen maar voordelen dus!

Vermeerderen van de Strelitzia

Ben je enthousiast geworden over de Strelitzia? Dan is het leuk om te weten dat je de plant eenvoudig kunt vermeerderen. De meeste Strelitzia planten bestaan uit meerdere scheuten, oftewel meerdere stammen. Deze scheuten hebben allemaal hun eigen wortels. Dankzij deze eigen wortels kun je de plant uit elkaar halen, zodat je meerdere exemplaren krijgt. Plaats de verschillende Strelitzia exemplaren in hun eigen pot.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.