Kunststof kozijnen zijn door energiecrisis zeer populair 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Kunststof kozijnen zijn door energiecrisis zeer populair

Wanneer je van plan bent te verbouwen als je huis aan een renovatie toe is, zul je wellicht ook na moeten denken over nieuwe kozijnen. Hierbij is de keuze voor het materiaal misschien wel de belangrijkste. De meesten van ons denken bij een kozijn wellicht aan het traditionele houten raamkozijn, maar ook een kunststof kozijn heeft zo z’n voordelen. Met name in tijden van de huidige energiecrisis komen deze voordelen goed van pas.

Uitstekende isolatie

Wanneer de wintermaanden voor de deur staan zijn we met zijn allen meer binnen. Om het lekker warm te houden zetten we de verwarming ‘s winters dan ook vaak een graadje hoger. Je wilt natuurlijk niet voor buiten stoken, en zo min mogelijk van die warme lucht uit je woning laten ontsnappen. Je deuren en ramen vormen onderbrekingen in je muren en zijn dan ook het meest gevoelig voor het ontsnappen van warmte uit je huis. Een kunststof kozijn heeft in tegenstelling tot bijvoorbeeld hout geen microscopisch kleine gaatjes en lijntjes waardoor zulke warmte eventueel zou kunnen weglekken. Bovendien heeft kunststof een glad oppervlak, waardoor het naadloos aansluit op je wand.

Bekijk ook:
Creëer je eigen thuisbioscoop: alles over de trendy cinewall met haard

Voordelig in aanschaf

Een kunststof kozijn biedt niet alleen goede isolatie, maar is ook nog eens relatief goedkoop. Dit komt doordat het materiaal eenvoudig in precies de juiste vorm te maken is. Bovendien kost het materiaal in vergelijking met bijvoorbeeld aluminium of hout vrij weinig. Deze lage kosten laten zich deels verklaren door het feit dat veel kunststof dat voor kozijnen wordt gebruikt recyclebaar is. Verder bevat een kunststof als PVC ook zout, een materiaal dat in overvloed op aarde te vinden is en dus een spotgoedkope grondstof is.

Nauwelijks onderhoud nodig

Over de prijs van je kunststof kozijn kunnen we nog even verder praten. Want behalve dat je bij de aankoop ervan goedkoop uit bent, zitten er ook aan het onderhoud van kunststof kozijnen weinig kosten verbonden. Je kunststof kozijn zal er misschien beter uit zien na reiniging met een vochtig doekje. Maar puur uit onderhoudsoverwegingen is zo'n periodieke schrobbeurt niet nodig. Om kunststoffen kozijnen nog maar eens te vergelijken met houten exemplaren; een kozijn van hout moet vrij regelmatig schoongemaakt en gelakt worden om goed te blijven. Na plaatsing gaat je kunststof kozijn gemiddeld een jaar of 50 tot 70 mee. En hoewel een houten kozijn ook best zo lang goed blijft, gaat dit voor hout wel alleen op als het regelmatig wordt gepoetst, gelakt en geverfd.

Bekijk ook:
Creatieve ideeën voor wandbekleding die je woning transformeren

Verkrijgbaar in alle soorten, maten en kleuren

Plastic laat zich in vergelijking met andere materialen gemakkelijk in allerlei vormen gieten en kneden. Wie op zoek gaat naar een kunststof kozijn kan gaan voor een strak, mat exemplaar, dat goed opgaat in een moderne woning. Wie een landelijke inrichting heeft en de warme uitstraling van hout prefereert kan ook een set kunststof kozijnen laten plaatsen met een niet van echt te onderscheiden houtpatroon. Kunststof materialen nemen goed kleur op, en, misschien nog wel belangrijker, ze houden deze kleur ook goed vast. Wie een set groene kozijnen van kunststof koopt hoeft dan ook niet bang te zijn dat de kleur over tien jaar vaal wordt.

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.