politiechef Indonesië biedt excuses aan stadionramp
Saved Read later
Deel dit bericht

Lokale politiechef Indonesië biedt excuses aan en erkent grote fouten rond stadionramp

Malang – De huidige Oost-Javaanse politiechef heeft inmiddels zijn excuses aangeboden en heeft erkend dat er grote fouten zijn gemaakt bij het optreden van de politie tijdens de rellen in het voetbalstadion in Malang, Indonesië. De excuses zijn aangeboden door de nieuwe politiechef. De vorige is afgelopen maandag ontslagen.

In Europa wordt ter nagedachtenis een minuut stilte gehouden voorafgaand aan elke wedstrijd. Dit zal worden gedaan in de Champions League, de Conference League, de Europa League en de play-offs voor de WK vrouwenvoetbal-kwalificaties.

131 doden en 323 gewonden

De rellen ontstonden na een verlies van de thuisclub Arema FC (de club van Malang) met 2-3 van de club Persebaya Surabaya, wat als gevolg had dat een groep toeschouwers van de verliezende club flessen en andere objecten wierpen naar de scheidsrechters en enkele spelers. Vervolgens bestormden ze met een groep van rond de duizend man het veld.

Op het veld zelf kwamen 34 mensen om, voornamelijk door verstikken of omdat ze vertrapt werden. De overige doden stierven onderweg naar het ziekenhuis. Van de 131 doden waren zeker 32 van hen tussen de 3 en 17 jaar oud. Twee van de dodelijke slachtoffers waren agenten. Enkele gewonden liggen in kritieke toestand, dus het dodental kan nog steeds oplopen. Onder de ziekenhuisslachtoffers zijn zeven kinderen.

Bekijk ook:
10 effectieve sporten om snel fitter te worden

Traangas

Toen de supporters die het veld opstormden agenten begonnen aan te vallen, werd er geschoten met traangas. Dit zorgde voor veel chaos en paniek. Nico Afinta, politiechef van Oost-Java, zei er het volgende over op een persconferentie: “We hebben al een preventieve actie ondernomen voordat we uiteindelijk traangas afvuurden nadat supporters de politie begonnen aan te vallen, anarchistisch handelden en voertuigen in brand staken.”

Naast het ontslag van de oude politiechef zijn er nog negen agenten geschorst voor hun optreden. Er is inmiddels een onderzoek begonnen door de nationale politie om te achterhalen wat er precies allemaal plaatsgevonden heeft deze dag. De minister van Veiligheid is van plan om de aanstichters van de rellen op te sporen en de veiligheidsprocedures opnieuw onder de loep te nemen.

Boetes en schorsing

Naast de negen agenten zijn er ook twee medewerkers van de club Arema FC geschorst naar aanleiding van de ramp. Zij mogen hun leven lang “niet meer betrokken zijn bij voetbalactiviteiten”, aldus Erwin Tobing, die sprak namens PSSI (nationale voetbalbond van Indonesië). Het gaat hierbij om Abdul Haris, hoofd wedstrijdzaken, en Suko Sutrisno, coördinator wedstrijdbeveiliging.

Bekijk ook:
De laatste, meest opvallende trends op het gebied van wakeboarden en (kite)surfen

Bovenop de schorsing mag Arema FC bovendien ook geen wedstrijden meer organiseren gedurende dit seizoen en hebben ze een boete ontvangen van 250 miljoen rupiah, wat omgerekend ruim 16.500 euro is.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.