Een huis kopen voor € 1
Saved Read later
Deel dit bericht

Een huis kopen voor 1 euro

Een huis kopen voor 1 euro? In Nederland wordt het steeds moeilijker om een huis te kopen, zelf in minder populaire streken zoals Groningen. Dan is het soms een vreemde gedachte dat niet heel ver hier vandaan er plaatsen zijn waar het zo moeilijk is om een woning te verkopen dat ze praktisch weggegeven worden. De prijs van € 1 is dan symbolisch voor de overdrachtsakte.

Een huis kopen voor 1 euro in Italië

In Italië is dit verschijnsel al een aantal jaren aan de gang: een huis kopen voor 1 euro. Daarbij gaat het dan vaak om afgelegen dorpen op Sicilië of in de bergen. Het zijn dan meestal zeer kleine gemeentes waar nog een beperkt aantal meestal oude bewoners zijn overgebleven. Er wordt naar gestreefd om jong bloed naar het dorp te lokken, omdat het anders gedoemd is te verdwijnen. Om voor die lage prijs in aanmerking te komen, worden er dan meestal extra eisen gesteld aan de kopers.

Het is ook niet onmogelijk dat de bestaande bewoners een stem hebben in de keuze van hun nieuwe dorpsgenoten. Het is in ieder geval dan niet de bedoeling dat er vakantiewoningen van worden gemaakt door Italianen of buitenlanders. Maar in Maenza ligt het toch iets anders.

Bekijk ook:
Gigantische archeologische vondst in Italië

Aan zee wonen op korte afstand van Rome

Maenza ligt dicht bij Rome en als je hier een van de woningen van € 1 kan kopen, kijk je ook nog eens uit op de zee. In tegenstelling tot de verafgelegen dorpjes elders in Italië heeft Maenza ook geen probleem dat het leegloopt. Er wonen ongeveer 3.000 mensen en dat aantal is de laatste decennia ongeveer gelijk gebleven. Maar in het centrum staan een aantal huisjes uit de 17e eeuw waarvan de meeste niet meer bewoond worden. Als dat langer gaat duren zal de leegstand ervoor zorgen dat de kwaliteit van de woningen steeds verder achteruit gaat. Het gemeentebestuur heeft er daarom ook voor gekozen om deze woningen te verkopen voor € 1.Een huis kopen voor 1 euro in Italië

Eerst zijn de huizen overgenomen van de oud-eigenaren die het bezit vaak geërfd hadden en geen mogelijkheid zagen om het te verkopen. Op deze manier kregen de verkopers nog een redelijke opbrengst van maximaal zo’n € 3.000. Ook in Maenza heeft men voorkeur voor jonge bewoners of gezinnen die extra leven in het dorp zullen brengen. Maar ook het gebruik als B&B of restaurant valt te bespreken. Het is echter ook niet de bedoeling dat er vakantiehuisjes van worden gemaakt.

Hoe is de procedure en kan jij je ook aanmelden?

Er zullen op korte termijn enkele honderden huisjes te beschikking komen voor € 1. Vanaf 28 augustus gaat de inschrijving open. Het zal de nodige tijd vergen om de nieuwe bewoners te kiezen, derhalve kan iedereen die serieuze interesse heeft het dorp en het onroerend goed gaan bekijken. Het gemeentebestuur zal de aanvragen beoordelen op wat het meest passend is voor het dorp. Behalve dat er voorwaarden verbonden zullen worden aan de koop, moet er ook een waarborgsom worden gestort bij aankoop van € 5.000. Dat bedrag wordt volledig terugbetaald als het betreffende pand is gerenoveerd.

Uiteraard moet het pand worden gerenoveerd, voordat het bewoond of op een andere manier gebruikt kan worden. Maar mocht je denken dat dit een soort valstrik is om jou een enorme renovatie op te dringen, is dat niet het geval. De huisjes zijn niet extreem groot en hebben in het algemeen een woonoppervlakte van 50 m2 tot 70 m2. Uit ervaring is bekend dat de renovatie mogelijk is voor ongeveer € 100 per m2. Dat betekent dat je daar een huisje krijgt dat evenveel ruimte biedt als een gemiddeld appartement in Nederland voor de prijs van een halve garage in ons land. Overigens staat de streek van Maenza bekend om de heerlijke kersen die ze daar kweken.

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.