Werken in de kinderopvang is steeds meer in trek 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Werken in de kinderopvang is steeds meer in trek

Er is een duidelijke trend waarneembaar in de kinderopvang. Zo blijkt uit onderzoek gepubliceerd door het Centraal Bureau van Statistiek dat er in 2020 er 108.100 mensen in de kinderopvang werkten. In 2021 waren er maar liefst 111.300 mensen werkzaam in de kinderopvang.

Groei van aantal medewerkers

Met kinderopvang heb je het niet alleen over alle pedagogisch professionele medewerkers in de voor-, tussen-, na- en buitenschoolse opvang. Het gaat ook om de dagopvang, peutersopvang en de opvang door gastouders. Het betekent dus dat het aantal medewerkers in de branche gegroeid is, met maar liefst 3.200 medewerkers.

Dit wil trouwens niet zeggen dat er overal sprake was van een stijging. Het was voornamelijk de kinderdagopvang dat groeide. In 2021 waren er bijna 2.000 minder gastouderlocaties dan in het jaar ervoor. Dit is wel een tendens die in voorgaande jaren ook al zichtbaar was. Wat daarvan de reden is, is nog niet helder. Het wel zaak om dit boven water te krijgen, aangezien gastouders mogelijk de komende tijd een belangrijke positieve rol zouden kunnen spelen.

Waarom werken er meer mensen in de kinderopvang?

Dat heeft twee redenen. De eerste ligt voor de hand: er zijn meer kinderen die naar de kinderopvang gaan. Daarnaast is het zo dat het aantal opvanguren ook gestegen is. Dat zorgt voor grotere behoefte aan medewerkers in de kinderdagopvang. Gemiddeld gingen er in het derde kwartaal van 2021 zo'n 823.000 kinderen naar de kinderopvang. Een toename van 10.000 kinderen. Vooral de dagopvang groeide.

Bekijk ook:
Werkdruk verlagen: met deze tips doe je dat zelf

Ook als je kijkt naar het aantal opvanguren, zie je daar de grootste toename in de dagopvang. In Nederland steeg in 2021 het gemiddeld aantal uren opvang per kind per maand van 61,8 uur naar 63,5 uur. In de dagopvang ging het over een stijging van 85,8 uur naar 87,9 uur. Dit alles zorgt natuurlijk voor meer vraag naar mensen die willen werken in de kinderopvang. Het tekort aan mensen in de dagopvang zorgt er mogelijk ook voor dat de lonen hoger zijn geworden.

Dagopvang steeds duurder

In het derde kwartaal van 2021 waren de gemiddelde uurtarieven hoger dan in het tweede kwartaal van 2021. Daarmee zijn de uurtarieven die mensen voor hun kind betalen op 1,8%-punt gemiddeld boven de maximum uurprijs. Er zijn daarbij wel bijzondere verschillen. Zo is bij gastouderopvang het tarief net onder de maximum uurprijs, terwijl opvang in de bso is opgelopen tot 6,5%-punt stijging. Voor met name ouders met minder inkomen kan dit grote gevolgen hebben. In 2022 krijgen ouders die, inkomensafhankelijk een bepaald aantal procent van de kinderopvang rekening van de belastingdienst terugkrijgen, slechts een stijging van 0,5%. Dit gaat de hogere kosten niet dekken, want de verwachting is dat de kinderopvang een kostenstijging van 2,3 tot 2,9% krijgt in 2022. Daarmee lijkt het, zeker als je niet veel inkomen hebt, zeer aantrekkelijk om voor gastouderopvang te gaan kiezen. Alleen dat is natuurlijk niet zo handig als een kind het net naar de zin heeft op bijvoorbeeld de bso.

Bekijk ook:
Vier trends om de seksuele gezondheid van mannen én vrouwen te verbeteren

Dagopvang bereidt zich voor

De dagopvang kampt met een tekort aan medewerkers. Toch zijn er het afgelopen jaar maar liefst 60 locaties bijgekomen. Daarmee zijn er nu in Nederland 9.125 dagopvanglocaties. Het komende jaar zal uitwijzen hoe het zal gaan in de kinderopvang.

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.