Welke verzekeringen moet je afsluiten als je op jezelf gaat wonen? 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Welke verzekeringen moet je afsluiten als je op jezelf gaat wonen?

Ga je binnenkort op jezelf wonen? Dan moet je een aantal zaken regelen. Verzekeringen zijn hier een belangrijk onderdeel van. Toch schiet dit er regelmatig bij in. Zonde, want dit kan er in een later stadium voor zorgen dat je zelf opdraait voor gemaakte kosten. Uiteraard zit je hier niet op te wachten. Daarom zetten wij in deze tekst een aantal verzekeringen op een rijtje die je moet afsluiten als je op jezelf gaat wonen.

Inboedelverzekering
Op jezelf wonen is niet goedkoop. Zo moet je bijvoorbeeld meubels kopen om jouw woning in te richten. Daarnaast heb je een aantal elektrische apparaten nodig, zoals een televisie en wasmachine. Mogelijk heb je al wel een aantal spullen, maar je moet ongetwijfeld ook het nodige nieuw kopen. Al met al kan de investering behoorlijk oplopen. Hoeveel geld je ook in jouw inboedel steekt, het is altijd belangrijk om jouw spullen goed te verzekeren. Een inboedelverzekering mag dan ook niet ontbreken als je op jezelf gaat wonen.

Net als voor iedere andere verzekering betaal je ook voor een inboedelverzekering iedere maand premie. Als je werkt, kun je dit bedrag moeiteloos missen. Ben je nog student? Dan weerhoudt de premie jou er mogelijk van om een inboedelverzekering af te sluiten. Toch is dit niet nodig. Bij Interpolis kun je namelijk een inboedelverzekering student afsluiten. Studenten tot 25 jaar krijgen hier 20 procent korting op een inboedelverzekering.

Bekijk ook:
Ontdek de top eigenschappen die Iedereen aantrekkelijk vindt in een partner

Woonhuisverzekering
Als je eigenaar bent van een koopwoning waar een hypotheek op rust, ben je meestal verplicht om een woonhuisverzekering af te sluiten. Daarom mag deze verzekering – die bij veel mensen beter bekend is onder de naam opstalverzekering – ook niet ontbreken als je op jezelf gaat wonen. Sommige mensen denken dat een opstal- en inboedelverzekering hetzelfde zijn. Dit komt vooral doordat beide verzekeringen schade door brand, inbraak of storm vergoeden. Toch zijn er wezenlijke verschillen. Zo vergoedt een opstalverzekering schade aan vaste objecten, zoals een inbouwkoelkast, vaste vloer, carport en zonnepanelen. Deze verzekering dekt eveneens schade aan jouw woning, schuur, garage of tuin. Een inboedelverzekering vergoedt enkel schade aan losse objecten in jouw woning.

Buitenshuisverzekering
Veel mensen die op zichzelf gaan wonen, sluiten een inboedel- en opstalverzekering af. Met deze verzekeringen is schade in of aan huis in veel gevallen gedekt. Toch kan er ook buitenshuis schade ontstaan aan jouw spullen. Zo kun je jouw smartphone of een sieraad bijvoorbeeld kwijtraken. Als je enkel een inboedel- of opstalverzekering hebt, keert een verzekeraar geen geld uit. Wil je jouw spullen ook buiten de deur verzekeren? Sluit dan een buitenshuisverzekering af. Hiermee verzeker je jouw persoonlijke bezittingen buiten de deur voor schade, verlies en diefstal binnen Nederland. 

Bekijk ook:
Nederlandse tradities en gewoontes die de rest van de wereld niet begrijpt

Aansprakelijkheidsverzekering
Huur je een woning? Dan kun je per ongeluk schade aanrichten aan het gehuurde. De verhuurder kan jou hiervoor aansprakelijk stellen. De kosten voor het herstellen van de schade kunnen behoorlijk hoog uitvallen. Om te voorkomen dat je deze kosten uit eigen zak moet betalen, sluit je een aansprakelijkheidsverzekering af. Deze verzekering keert geld uit als je schade aan anderen toebrengt.

Een aansprakelijkheidsverzekering biedt overigens niet alleen uitkomst als je een huis huurt. Ook als je iets kapot laat vallen wanneer je iemand helpt met verhuizen kun je een beroep doen op deze verzekering om de kosten vergoed te krijgen. Een aansprakelijkheidsverzekering biedt overigens niet alleen uitkomst bij materiële schade, maar ook bij immateriële schade. Overweeg daarom ook zeker om deze verzekering af te sluiten als je op jezelf gaat wonen.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.