Watertekort in Nederland, moeten we ons zorgen maken? 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Watertekort in Nederland, moeten we ons zorgen maken?

Het watertekort in Nederland heeft zijn hoogtepunt bereikt. Dit komt door een combinatie van hitte en extreme droogte. Want laten we wel wezen, de temperaturen zijn de afgelopen dagen flink door het dak gevlogen.

En we zijn er nog niet. Want ook de komende weken gaan in het teken staan van temperaturen die boven de 25 graden uitkomen. En hoewel de Nederlandse zomers bekendstaan om regen- en onweersbuien, lijkt er voorlopig geen wolkje aan de lucht te zijn. Wat houdt het watertekort in Nederland precies in? Daar gaan we in dit artikel achter komen.

Watertekort in Nederland, hoe gaat dit in zijn werk?

Heb je goed opgelet de afgelopen dagen? Dan heb je kunnen zien dat veel slootjes en beekjes volledig droogstaan. Hetzelfde geldt voor meren, havens en rivieren. Het waterpeil is een stuk lager dan normaal. Aangemeerde bootjes liggen zelfs helemaal droog aan de kade. Een vreemde gewaarwording.

Maar wat betekent het watertekort in Nederland? Dit betekent simpelweg dat de natuur minder water biedt dan wij mensen vragen. Dat heeft vooral met de extreme droogte te maken. Normaal gesproken wordt het water aangevuld door vallende regenbuien. Deze regenbuien blijven echter uit, waardoor op den duur een tekort ontstaat. Tel daar extreme hitte bij op en er blijft nauwelijks water over.

Bekijk ook:
Hoe bescherm ik mijn belangen bij ontslag tijdens ziekte?

Het is echter niet de eerste keer dat Nederland kampt met een watertekort. Het is tenslotte niet de eerste extreme zomer die Nederland kent. Kun je je de zomer van 2018 nog herinneren?

Is het watertekort in Nederland zorgelijk?

Grote rampenscenario’s zijn in dit geval niet realistisch. Op dit moment is het watertekort niet levensbedreigend voor het Nederlandse volk. Nog steeds is er drinkwater genoeg voor iedereen. En zo lang dit het geval is, is er geen nood aan de man. Hamsteren is vooralsnog niet nodig.

Op het moment van een tekort wordt er gehandeld volgens enkele maatregelen. Deze maatregelen zijn wettelijk vastgelegd. Aan het water dat nog over is, wordt een prioriteit gegeven. Welk gebied of welke regio heeft de overblijfselen het hardste nodig de komende tijd?

Het Managementteam Watertekorten (MTW) buigt zich over deze vraagstukken en handelt hier vervolgens naar.

Wat kun je zelf doen aan het watertekort?

Als burger kun je je steentje bijdragen aan het watertekort. Bijvoorbeeld door als huishouden niet te veel te produceren. Dit kan op de volgende manieren:

  • Probeer minder lang te douchen;
  • Douche eens per dag;
  • Draai de kraan dicht als je geen water gebruikt;
  • Vul het zwembad niet helemaal tot de rand;
  • Gebruik afwaswater meerdere keren;
Bekijk ook:
Zo haal je met gemak 10.000 stappen per dag, ook met een kantoorbaan

De komende tijd kunnen we niets anders dan afwachten. Op dit moment wordt het tekort geschat op Niveau 2. Het tekort heeft voornamelijk gevolgen voor de natuur. Hoe dit verder gaat en wanneer de droogte ophoudt, dat is voor nu nog een vraagteken.

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.