Nieuwe trend: Een autoloos leven 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Nieuwe trend: Een autoloos leven

Of het nou om het milieu-impact gaat, of de steeds stijgende kosten van benzine: Steeds meer mensen kiezen ervoor om de auto achterwege te laten. Ook doen steeds meer stellen 1 van hun 2 auto’s weg. Hoe ziet dat er precies uit, een leven zonder auto? En wat zijn de alternatieven?

Hier nemen we de nieuwe trend eens goed onder de loep. Is het een tijdelijk verschijnsel, of is het autoloze leven hier om te blijven?

Deelauto

Mensen zijn in staat om hun auto weg te doen, omdat er meer alternatieven op de markt komen. Autodelen is bijvoorbeeld een populaire manier geworden om toch van een auto gebruik te kunnen maken. Op een app zie je of er een deelauto bij je in de buurt staat. Vervolgens reserveer je hem, en kun je deze achterlaten waar je maar wilt.

Voor veel stadsbewoners is dit een geweldige uitkomst. Meestal is er wel een auto te vinden in een straal van een paar honderd meter. Op het platteland is het echter een ander verhaal. Daar zijn deelauto’s nog niet wijdverspreid genoeg om efficiënt gebruik van te kunnen maken.

Bekijk ook:
Zien: Dit is het mooiste vliegveld ter wereld

Zonder auto naar werk

Woon-werkverkeer is de grootste reden waarom veel Nederlanders een auto hebben. Het is voor veel mensen een snellere manier dan om met het OV op werk te komen. Wat is hier het alternatief voor? Simpel: Niet naar kantoor gaan. De pandemie heeft veel veranderingen veroorzaakt in ons dagelijkse leven. Thuiswerken is daar een van de grootste onderdelen van. Tegenwoordig gaan veel mensen maar 1 of 2 keer per week naar werk, waardoor het OV wat makkelijker te slikken is.

Je auto verkopen: Een flink zakcentje!

Je auto verkopen kan een emotioneel momentje zijn. Jullie hebben samen veel kilometers afgelegd. De vergoeding maakt echter veel goed! Wilde je al een poosje een verre reis maken, of heb je wat extra geld nodig om die droombruiloft te kunnen organiseren? Dan kan het verkopen van je auto daar flink aan bijdragen.

Kijk bijvoorbeeld naar Wij kopen uw auto. Hier krijg je gegarandeerd de hoogste prijs voor je trouwe vierwieler, en is de verkoop zo geregeld. Je hoeft zelf niet met vreemden te onderhandelen of talloze berichten online te plaatsen. Dat scheelt weer.

Bekijk ook:
Nederland kiest nog altijd massaal voor de fiets: De meest verrassende trends

Op vakantie zonder auto

Als je de auto wegdoet om milieubewuster te leven, is het vliegtuig nemen geen betere optie om mee op vakantie te gaan. Ben je daarom beperkt tot een vakantie in eigen land? Niet per se. Er lopen ontzettend veel spoorwegen door Europa heen. Deze worden weer vaker gebruikt voor internationale reizen. Dit maakt reizen zoals interrail en backpacken weer ontzettend populair.

Nadelen van een autoloos leven

Het is helaas niet allemaal rozengeur en maneschijn. Veel mensen hebben een auto juist omdat het zo handig is. Je kunt namelijk wanneer je maar wilt op stap, en kunt er bovendien veel spullen mee vervoeren.

Voor mensen die niet in de stad wonen, is een leven zonder auto vaak niet haalbaar. Niet elke regio is even goed bereikbaar met het OV, en alternatieven zoals een deelauto zijn ook nog niet wijdverspreid genoeg. Ook kán niet iedereen thuiswerken. Als je bijvoorbeeld in sectoren als de bouw of de zorg werkzaam bent, zul je toch echt fysiek aanwezig moeten zijn. Een autoloos leven is dus niet voor iedereen een optie.

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.