Italiaanse vrouw geniet van lunch
Saved Read later
Deel dit bericht

Waarom worden Italianen niet dik van pasta?

Italië. Pasta. Deze twee zijn met elkaar verbonden als water en vuur. Maar toch lopen er in Italië vrijwel geen dikke mensen rond. Hoe kan het dat de Italianen niet dik worden van het eten van pasta, terwijl het best wel aan kan zetten? Hoe doen ze dat en wat doen wij dan misschien wel verkeerd? We gingen op onderzoek uit voor onze trouwe lezers om hier achter te komen.

Koolhydraten to the max

We weten allemaal dat pasta behoorlijk veel koolhydraten bevat. Bijzonder dus dat Italianen hier vrijwel geen last van lijken te hebben. Om nog maar te zwijgen over het late tijdstip waarop ze hun avondmaal naar binnen werken. Hoe kan het zijn dat zij deze koolhydraten beter verwerken dan wij Nederlanders?

Het land van lekker eten

Dat Italiaanse keuken nog altijd één van de meest populaire keukens wereldwijd is, is natuurlijk gewoon een feit. De keuken biedt voor ieder wat wils. Van heerlijke pizza's en pasta's tot goede salades. Daarnaast houden Italianen van eten. Eten is dan ook een van de belangrijkste dingen op de dag en wordt het liefst natuurlijk gedaan met zoveel mogelijk mensen.

Pizza

Die laatste maaltijd is niet zo bijzonder

We weten allemaal dat er in Italië veel vaker gegeten wordt dan bij ons. Sterker nog, in sommige gebieden wordt er ‘s avonds om 22:00 nog een keer gegeten. Maar het is niet wat wij denken. Het is geen gigantisch bord vol met pasta's en sauzen vol van koolhydraten. Alles behalve, het zijn kleine bordjes. Met vooral veel salade. Veel minder koolhydraten dus dan je je voorstelde. De manier hoe wij pasta eten in Nederland en België is simpelweg niet te vergelijken met de manier hoe de Italianen dat doen.

Bekijk ook:
Goedkoper boodschappen doen: deze 5 sites helpen besparen

Pasta als lunch

De meeste Italianen geven zelfs aan het liefst pasta te eten als lunch. Zo hebben ze nog heel wat uren te gaan voordat ze gaan slapen, waardoor er tijd genoeg is om de pasta goed te verteren. Hierdoor zetten de koolhydraten veel minder aan, waardoor er een veel kleinere kans is om dik te worden. Hoe later op de dag je de koolhydraten naar binnen werkt, hoe minder kans je hebt om het er weer een beetje af te krijgen.

Pasta

Reduceer de saus en geraspte kaas

Een ander belangrijke les die we van de Italianen kunnen trekken is toch wel de mate waarin saus gebruikt wordt. We zijn er dol op. Bolognese, quattro formaggi, carbonara en gaan zo maar even door. Maar wat er eigenlijk gebeurd is dat wij voornamelijk saus eten, iets wat volgens Italianen absoluut niet de bedoeling is. Deze sauzen zijn namelijk ook vol van vetten, suikers en koolhydraten. Wil je het goed doen, dan is het aan te raden om in ieder geval een stuk minder saus over je pasta te gooien. En denk daarnaast ook na over de kaas die je gebruikt.

Bekijk ook:
Hoe bescherm ik mijn belangen bij ontslag tijdens ziekte?

Geniet van je eten

Zoals we al aangaven is eten ontzettend belangrijk voor de Italianen. En eigenlijk is dat wel iets wat voor alle inwoners langs de Middellandse Zee geldt. Eten is gezellig, en moet ook gezellig zijn. Er wordt veel gekletst aan tafel, waardoor er niet direct aandacht is om je eten zo snel mogelijk naar binnen te werken. Hoe rustiger je eet, hoe meer tijd je je lichaam geeft om op een rustige manier dingen te verwerken. Daarnaast: Italianen drinken geen flessen wijn leeg bij het avondeten. Na twee glazen wijn houden ze het over het algemeen wel weer voor gezien en stappen ze over op water. Niet op frisdrank.

Pure olijfolie

En dan is er natuurlijk nog de olijf, de boom die groeit rond het Middellandse Zeegebied. De pure olijfolie die van de olijf gemaakt wordt is een traditioneel onderdeel van veel keukens uit deze regio. En het is heel logisch waarom. Het bevat namelijk niet of nauwelijks vet en zet dus ook niet aan. Het is dus zeker een aanrader om wat vaker die olijfolie te pakken in plaats van die fles bakboter.

Interessant? Lees dan ook:

Deel dit bericht
Read later
Thom

Thom schrijft teksten sinds de herfst van 2013. In de afgelopen jaren heeft hij tal van ervaringen opgedaan op het schrijven van teksten. Van verkoopteksten tot nieuwsartikelen en van productomschrijvingen tot beschrijvingen van applicaties.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.