Tips voor je eerste autoaankoop 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Tips voor je eerste autoaankoop

Wanneer je een bepaalde leeftijd hebt, kan je leren autorijden. Je kan dit leren met de auto van je vader of je moeder, maar sommige ouders hebben dat niet graag. Wanneer dit wel mag, is dit natuurlijk mooi meegenomen en hoef je zelf nog geen auto aan te schaffen. Keuren je ouders het niet goed, moet je een eerste auto gaan aankopen. Dit is niet zo gemakkelijk, je gaat er immers mee leren rijden en het is de bedoeling dat je wanneer je je rijbewijs haalt, er waarschijnlijk nog wel een tijdje mee doet. Daarom hier: tips voor je eerste autoaankoop!

Een auto betekent kosten

Wees je er goed van bewust dat wanneer je een auto koopt, deze natuurlijk niet gratis is. Je hebt in de eerste plaats de aankoop van de auto zelf die je moet financieren, maar daar komt nog wel wat bij. Houd rekening met wegenbelasting, autoverzekering, de keuring en het onderhoud van je auto en eventueel een parkeervergunning. Deze kosten komen iedere maand, kwartaal of ieder jaar terug en hier moet je dus rekening mee houden. Wat die kosten juist zijn, kan je op voorhand niet echt inschatten. Dit hangt af van wat voor wagen je koopt. Wanneer je ouders willen mee betalen in deze kosten, is dat fijn. Indien niet, moet je er zeker van zijn dat je dit financieel aankan.

Bekijk ook:
Occasion op afbetaling kopen: De beste tips en adviezen

Welke auto kiezen als eerste auto?

Uiteraard wil iedereen graag zijn droomauto, maar wanneer je leert rijden of nog maar net je rijbewijs hebt, is het niet slim om hier meteen voor te gaan als eerste auto. Er wordt toch wel aangeraden, ook vanuit de verzekeringsmaatschappijen, om te starten met een kleine en goedkope auto. Goede voorbeelden hiervan zijn een Renault Twingo, een Fiat Panda of een kleine Peugeot. Ze zijn niet al te duur in aankoop en ook in onderhoud vallen de kosten meestal goed mee. Bovendien kun je voor deze auto's vaak een goedkopere autoverzekering afsluiten en ze hebben een kleine motor waardoor je minder brandstof opdoet. Dit heeft als gevolg dat je minder moet gaan tanken en dus bespaart in tankkosten. Misschien niet meteen je droomauto, maar beter eerst wat rijervaring opdoen, toch?

Waarop letten bij een eerste auto

Autorijden kost nu eenmaal geld, daar kan je niet omheen. Maar met wat tips voor je eerste autoaankoop, kan je deze kosten wel aanzienlijk doen dalen. Wanneer je een goede aankoop doet in de eerste plaats, heb je achteraf sowieso minder kosten. Let hier dus op wanneer je een eerste auto aankoopt:

  • Heeft de auto nieuwe banden? Best wel, anders betaal je hier al meteen stevig op.
  • Is de auto voorzien van een nieuwe uitlaat? Dit kan immers serieus wat geld kosten als die versleten geraakt.
  • Is de batterij van de auto nog goed?
  • Wees er zeker van dat de auto altijd goed door een erkende garage is onderhouden geweest, dit kan heel wat problemen in de toekomst vermijden!
Bekijk ook:
Ontdek de elektrische toppers van 2024: welke auto’s blinken uit?

Dankzij deze tips voor je eerste autoaankoop, rijd jij met een gerust hart rond in je allereerste auto!

Aanvullend

1.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.