tips volhouden van goede voornemens
Saved Read later
Deel dit bericht

6 psychologische tips voor het volhouden van goede voornemens

We gaan weer met frisse moed en goede voornemens het nieuwe jaar in. De ene persoon wilt stoppen met roken, terwijl de andere op zijn of haar beurt keihard gaat zweten in de sportschool. Helaas blijft er voor veel mensen naarmate de tijd verstrijkt weinig van deze doelen over. Hoe kun je het volhouden van goede voornemens het beste aanpakken? Wij hebben het aan een aantal psychologen gevraagd.

Volhouden van goede voornemens

Het volhouden van goede voornemens kan nogal een uitdaging zijn. Vooral als de oud en nieuw al lang en breed voorbij is, dan kan het voor veel mensen moeilijk zijn om de motivatie erin te houden. Volgens psychologen is dit vooral te wijten aan overmatige enthousiasme. Mensen zijn er aan het begin van het jaar helemaal klaar voor, en gaan vervolgens vol gas in de sportschool, maar dat is niet vol te houden.

Wat zijn jouw goede voornemens? Minder vlees eten? Meer geld sparen? Het lijstje is voor iedereen verschillend. Uit onderzoek blijkt dat minstens 25% van mensen met goede voornemens binnen twee weken na de jaarwisseling faalt. De personen die het langer volhouden geven later in het jaar op. Minder dan 10% van de mensen kunnen het volhouden van goede voornemens aan het einde van het jaar afstrepen.

goede voornemens volhouden 2024

1. Stel realistische doelen

Iedereen wil binnen een paar weken een afgetraind lichaam, of op een simpele manier stoppen met roken. Ook de spaardoelen van veel mensen zijn verre van realistisch, waardoor ze sneller terugvallen in hun uitgavenpatroon en vervolgens opgeven. De weg naar succes zit vol met valkuilen. Je kunt beter beginnen met een haalbaar doel en later het gas wat verder intrappen als het goed gaat.

Bekijk ook:
Creatieve ideeën voor wandbekleding die je woning transformeren

2. Stel een beloning in het vooruitzicht

Een beloningssysteem kun je ook op jezelf toepassen. Als je jezelf iets in het vooruitzicht stelt, dan heb je een doel om naartoe te werken. Als we bijvoorbeeld elke zondag iets leuks voor jezelf inplant, dan zul je zien dat je het volhouden van goede voornemens veel beter vol kunt houden. Er zit echter ook een kanttekening aan deze tip: kijk uit dat je geen valkuil voor jezelf graaft. Beloon jezelf dus niet met eten als je van plan bent om wat kilo’s kwijt te raken.

3. Doe het met iemand samen

Als je met iemand samen gaat werken aan een goed voornemen, zoals sporten of stoppen met roken, dan is de kans dat je terugvalt veel kleiner. Je wilt ten eerste niet degene zijn die als eerste opgeeft, maar je wilt die vriend of dat familielid ook niet in de kou laten staan. Het doel is uiteindelijk dat jullie elkaar motiveren. Volgens psychologen is gedeelde smart, halve smart, dus hou je het langer vol als je het samen met een ander doet.

goede voornemens

4. Vertel mensen over je doelen

Als mensen weten dat je bent begonnen aan een goed voornemen, dan ben je sneller geneigd om vol te houden. Als het niet lukt om vol te houden dan voelt het een beetje als een afgang wanneer mensen zien dat je opgeeft. Dit is de stok achter de deur die je nodig hebt om het volhouden van goede voornemens tot een succes te maken. Ze kunnen je overigens ook helpen door er simpelweg voor je te zijn als je het moeilijk hebt, zo kunnen jullie samen werken aan het volhouden van goede voornemens.

Bekijk ook:
Sociale media en kinderen - bescherm je kind online

5. Begin aan één doel tegelijk

Het is voor weinig mensen realistisch om meerdere goede doelen vol te houden. Het is namelijk al een hele opgave om een enkel doel te bereiken, dus wordt het bijna een onmogelijke opgave om meerdere doelen tot een succes te brengen. Stel prioriteiten. Kies het doel dat je het meest belangrijk vindt en laat de rest maar even voor wat het is. Op deze manier kun je jezelf volledig focussen op dat ene voornemen.

6. Speel het slim

Je kunt tegen jezelf zeggen dat je aan het einde van 2024 minimaal tien kilo kwijt wil zijn, maar dat is niet concreet genoeg. Je kunt het slimmer aan te pakken door tegen jezelf te zeggen dat je elke week minimaal twee dagen een bepaalde afstand wil wandelen. Zo verdeel je jouw goede voornemen in ‘hapklare brokken’ die spreekwoordelijk gezien makkelijker te verteren zijn. Als dat goed gaat kun je het doel een upgrade geven, met deze tips wordt het volhouden van goede voornemens een makkie. Je kunt overigens ook gebruikmaken van een motivatie-app ter ondersteuning.

Deel dit bericht
Read later
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

261

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.