Auteursrecht Mickey Mouse vervallen - En hij maakt direct een opmerkelijk debuut 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Auteursrecht Mickey Mouse vervallen – En hij maakt direct een opmerkelijk debuut

In een gamingwereld die doorgaans wordt gedomineerd door voorspelbare releases, heeft Nightmare Forge Games het roer omgegooid door de aankondiging van Infestation 88. Deze survival co-op horrorgame, gepland voor release in 2024 op pc, belooft een onvergetelijke ervaring te bieden. Hierbij worden spelers geconfronteerd worden met duistere plagen, geïnspireerd door iconische personages en stadslegendes.

Een spannende aankondiging, maar echt heel bijzonder lijkt dit op het eerste gezicht nog niet. Wat Infestation 88 nu echt zo opmerkelijk maakt, is het gebruik van de rechtenvrije Mickey Mouse als angstaanjagend wezen, een onverwachte zet dat misschien wel het startsein vormt van meerdere opvallende rollen van de Disney-ster de komende jaren.

Vervallen Auteursrechten

Sinds 1 januari 2024 bevindt de zwart-witversie van Mickey Mouse, bekend als Steamboat Willie, zich namelijk in het publieke domein in de Verenigde Staten. Deze vrijlating uit de greep van auteursrechtelijke bescherming opent de deur voor ontwikkelaars om creatief gebruik te maken van dit iconische personage zonder hierbij inbreuk te maken op juridische grenzen.

De verwachting was dat producenten van onder andere films en games hier op in zouden spelen, maar aanvankelijk bleef het vooral erg stil rondom de bekendste muis ter wereld. In het nieuwe jaar hoefden we echter niet heel lang te wachten. Nightmare Forge Games is namelijk de eerste grote producent die deze kans met beide handen aangrijpt, waardoor Mickey Mouse binnenkort een onwaarschijnlijke rol speelt als de grote vijand in Infestation 88.

Zijn nieuwe rol

Infestation 88 neemt spelers mee terug naar het jaar 1988, een tijd waarin een mysterieuze plaag zich manifesteerde in de vorm van kleine diertjes op verschillende locaties. Terwijl de wereld dacht dat het om onschuldig ongedierte ging, onthult de game dat de werkelijkheid veel grimmiger is.

Als ongediertebestrijder moeten spelers niet alleen de sinistere plagen bestrijden, maar ook overleven tegenover angstaanjagende wezens, waaronder de Mickey Mouse-geïnspireerde vijand die als Steamboat Willie door de gangen zwerft.

Infestation 88 belooft innovatieve gameplayelementen die verder gaan dan de gebruikelijke survival horror-formule. Spelers worden geconfronteerd met keuzes zoals vechten, rennen, zich verstoppen en vallen zetten om te overleven.

Niet iedereen even enthousiast

Middenin de opwinding roept het gebruik van rechtenvrije iconen in games ook vragen op over de kwaliteit van het eindproduct. Het precedent van eerdere projecten, zoals de horrorfilm gebaseerd op Winnie de Poeh, suggereert dat sommige ontwikkelaars mogelijk meer gefocust zijn op het genereren van publiciteit dan op het leveren van een goede spelervaring. Of dit ook hier het geval zal zijn is de vraag, maar dat het gebruik van het stripfiguur voor de nodige publiciteit heeft gezorgd mag wel duidelijk zijn.

Conclusie: Niet de laatste rol voor Mickey Mouse

Infestation 88 belooft een boeiende ervaring te worden binnen het horrorgenre. De keuze om Mickey Mouse toe te voegen als een angstaanjagend wezen voegt een onverwacht element toe aan het spel. Terwijl de gaminggemeenschap in afwachting is van de release in 2024, blijft de vraag of de creatieve vrijheid die voortkomt uit het publieke domein ook echt zal leiden tot een meesterwerk of dat hier sprake zal zijn van slechts een kortstondige hype.

De eerste duistere dans met Mickey Mouse in Infestation 88 is in ieder geval begonnen, en alleen de tijd zal leren hoe deze ongewone wending de game-industrie zal beïnvloeden. Maar één ding lijkt wel al vast te staan: Het is waarschijnlijk niet de laatste rol die het bekende Disney-figuur de komende jaren op zich zal nemen.

194

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.