Squid Game nadoen? Dit speelden we vroeger tijdens het buitenspelen! 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Squid Game nadoen? Dit speelden we vroeger tijdens het buitenspelen!

De Zuid-Koreaanse serie Squid Game is op dit moment razend populair en dat is ook niet onopgemerkt gebleven bij de jeugd. Ook kinderen zijn fan van de serie en dat heeft zelfs ertoe geleid dat ze de spelletjes nadoen op het schoolplein. Vroeger deden we dat toch heel anders, want deze spelletjes speelden we tijdens het buitenspelen. Wat was jouw favoriete spelletje?

Spoorzoekertje

Een populair spelletje van vroeger is spoorzoekertje. Bij spoorzoekertje zijn er twee groepen. De eerste groep gaat met wat stoepkrijt op pad en zet met pijltjes een spoor uit. De andere groep mag pas na een paar minuten vertrekken en moet het spoor volgen; op zoek naar de eerste groep. Ondertussen mag de eerste groep ook opdrachten verzinnen of dwaalsporen uitzetten om het nog wat spannender te maken. En als de groep was gevonden, werden de rollen weer omgedraaid!

Buskruit

Verstoppertje was vroeger uiteraard een populair spelletje met allerlei leuke varianten. Een variant die vroeger buiten veel werd gedaan was buskruit. Hierbij is er een zoeker en mogen de andere kinderen zich verstoppen. Het spel begint als de bal wordt weggetrapt. De zoeker pakt de bal en dan begint het zoeken. Zodra de zoeker een kind heeft gevonden, raakt hij de bal aan terwijl hij de naam van het kind roept. Het gevonden kind is nu af. Zo probeert de zoeker alle kinderen te vinden, maar er dreigt nog gevaar. Als de bal wordt weggeschopt, mogen alle gevonden kinderen zich weer verstoppen. Zo was buskruit een top spel voor iedereen die zich mocht verstoppen, maar was de zoeker er meestal snel uitgespeeld.

Bekijk ook:
5 Leuke (en korte) kaartspellen

Landverovertje

Landverovertje, landjepik, of iets met een dergelijke naam, was vroeger ook een populair spelletje tijdens het buitenspelen. Er zijn meerdere varianten van dit spel, maar bij dit spel wordt er meestal met stoepkrijt een cirkel op de grond getekend. Vervolgens wordt de cirkel verdeeld in gelijke vlakken onder de spelers. Elke speler krijgt een eigen vlak wat hun land moet voorstellen. In het midden staat nog een cirkel die van niemand is.

Om de beurt wordt een speler aangewezen om land te veroveren. De aangewezen speler moet naar het midden van de cirkel rennen en stop roepen, terwijl de andere spelers wegrennen totdat ze moeten stoppen. Vervolgens moeten de weggerende spelers weer terugkeren naar hun landje. Ze mogen alleen lopen als de aangewezen speler dat zegt. De aangewezen speler probeert vanuit de middencirkel of zijn eigen landje andere spelers aan te raken. Bijvoorbeeld door op de grond te gaan liggen en van voeten aan te tikken. Als dat lukt, wordt er een cirkel om de aangetikte speler getekend en dit is een nieuw landje van de aangewezen speler. Als iedereen in het eigen land is of is afgetikt wordt het spel opnieuw gespeeld. De aangewezen speler mag dan een nieuwe speler aanwijzen. De speler met de meeste veroverde landjes wint.

Belletje trekken

Vroeger was het ook wel eens leuk om belletje trekken te spelen. Waarschijnlijk is uitleg overbodig, maar bij dit spel bel je bij iemand aan en ren je vervolgens hard weg voordat de deur wordt opengedaan. Helaas vind niet iedereen dat even leuk.

Buitenspelen

Annemaria koekkoek

Annemaria koekkoek is ook te zien in Squid Game, maar wij speelden het spelletje vroeger ook. Bij het spel staat er een speler met de rug naar een muur of boom, terwijl de anderen aan de andere kant van het veld of plein staan. De speler draait zich elke keer om nadat hij Annemaria koekoek heeft geroepen. De groep mag alleen lopen wanneer de speler ze niet kan zien. Iedereen die dan toch beweegt is af, en mag weer opnieuw beginnen.

Lummelen

Een populair balspel van vroeger is lummelen. Bij lummelen heb je een groep spelers en één (of soms meerdere) lummel. De groep gooit de bal over. De lummel probeert de bal zo snel mogelijk af te pakken. Wanneer dat lukt is de speler die de bal kwijtraakt de nieuwe lummel.

Bekijk ook:
Poll: Welk spel speel je liever?

Politie en boefje

Pakkertje en tikkertje speelden we vroeger natuurlijk ook super vaak. Een populaire variant daarvan is politie en boefje. De naam verraad het al een beetje, maar hierin wordt de groep opgedeeld tussen boeven en politiekrachten. De politie pakt de boeven. Super simpel, maar ook super leuk!

De dierentuin

Bij de dierentuin wordt er een iemand aangewezen als de rader, terwijl de andere kinderen uit het zicht gaan zitten. Alle kinderen krijgen een nummer toegewezen en dan begint het spel. De rader wijst elke keer een nummer aan en die moet het geluid van een bepaald dier nadoen. Vervolgens moet de rader bepalen welk kind het geluid heeft gemaakt.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.