Nederlandse volwassenen studeren graag verder 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Nederlandse volwassenen studeren graag verder

De Nederlandse volwassenen ontwikkelen zich graag verder door te blijven studeren. Ongeveer 1 op de 5 van de Nederlandse volwassenen volgt namelijk een opleiding of cursus. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Volgens het CBS waren er in 2017 ruim 1,7 miljoen Nederlanders van 25 tot 65 jaar die enige vorm van scholing volgden. Het gaat hierbij om formeel onderwijs, cursussen, workshops en andere opleidingen – bijvoorbeeld van de NCOI bij Opleiding.nl.

Volwassen Nederlanders zijn hiermee een van de meest ijverige studenten van de Europese Unie, want in vergelijking met andere Europese landen volgen hier relatief veel volwassenen nog onderwijs. In de EU studeert slechts 1 op de 10 van de volwassenen. Met deze cijfers mogen we dus best tevreden zijn!

In slechts drie andere Europese landen zijn er meer volwassenen die extra kennis opdoen door een opleiding of cursus. Zweden laat daarbij de beste cijfers zien. In het Scandinavische land volgen ruim 3 op de 10 volwassenen een opleiding of cursus. Verder doen ze het ook goed in Finland en Denemarken, want ook hier is het aandeel volwassenen dat studeert groter dan in Nederland. Nederland maakt – samen met Frankrijk – wel de top 5 compleet.

Bekijk ook:
Sociale media en kinderen - bescherm je kind online

Zie hieronder ook het complete overzicht van volwassen studenten in de EU:

Verder studeren onder volwassenen stimuleren

In Nederland zijn er dus heel wat volwassenen die verder studeren, maar de cijfers van Zweden laat wel zien dat het nog beter kan. De Nederlandse overheid ziet ook kansen en stimuleert daarom het verder studeren van volwassenen, bij zowel werkenden als niet werkenden. Dat past goed bij de wensen van de samenleving, want uit een onderzoek van de NCOI blijkt dat 8 op de 10 Nederlandse werkenden nog niet is uitgeleerd en graag verder wilt leren.

Tijd en flexibiliteit

Er zijn dus veel Nederlanders die verder willen studeren, maar de grote vraag is dan waarom niet iedereen dit doet. Volgens het NCOI onderzoek lijkt tijd een grote rol hierbij te spelen. Veel werkenden willen wel verder studeren, maar hebben hier simpelweg de tijd niet voor. Willen we dus meer werkenden verder laten studeren, dan is het belangrijk dat ze hiervoor de tijd krijgen van hun werk.

Werkende Nederlanders geven daarnaast aan dat ze veel baat hebben bij flexibiliteit als ze dan toch studeren. Ruim 9 op de 10 werkenden stelt dat flexibiliteit van een onderwijsinstelling erg belangrijk voor ze is. Dat is vrij logisch, want met een (drukke) baan kan het plannen soms vrij lastig zijn. Een flexibele onderwijsinstelling zou dus ook kunnen helpen bij het stimuleren van volwassenen om verder te studeren.

Bekijk ook:
Hoe bescherm ik mijn belangen bij ontslag tijdens ziekte?

Rol van de werkgevers

Om het verder studeren onder volwassenen te stimuleren moet er ook gekeken worden naar de rol van de werkgevers. Uit onderzoek blijkt namelijk dat hier nog een hoop te winnen valt.

Enkele cijfers:

  • In ongeveer 20 procent gevallen regelt de werkgever niets voor werknemers die verder willen leren.
  • In 15 procent van de gevallen stelt de werkgever het daarentegen weer verplicht om verder te leren.
  • Werkenden Nederlanders krijgen wel regelmatig financiële steun om verder te studeren, want in ongeveer de helft van de gevallen wil de werkgever de studiekosten wel vergoeden.
  • De helft van werkende Nederlanders moet daarentegen weer wel in eigen tijd de bijscholing regelen.

Bekijk hier het artikel voor meer informatie over de rol van de werkgevers bij bijscholing van werkende Nederlanders.

Al met al kunnen werkgevers dus nog heel wat doen om het verder studeren van werkende volwassenen verder te stimuleren.

Deel dit bericht
Read later
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.