Je staat er misschien niet dagelijks bij stil. Maar veel mannen verliezen een groot deel van hun vrienden in de jaren tussen hun twintigste en dertigste verjaardag. Maar hoe kan dat eigenlijk en misschien nog wel belangrijker, hoe zit dit nou precies?
Basisschool, middelbare school en studeren
Eigenlijk is er niet zoveel aan de hand. Je ziet je vrienden iedere dag. Je speelde vroeger elke dag samen, ging samen naar de voetbal en op latere leeftijd gingen jullie naar dezelfde middelbare school. Wanneer het ook maar even kon zorgden jullie er met z'n allen voor dat er niemand alleen hoefde te fietsen. Daarnaast hebben jullie ontzettend veel aan elkaar gehad tijdens de middelbare schooltijd en zijn er tal van verslagen samen getikt. Tot het moment dat je het ouderlijk huis verlaat. Vanaf dat moment verandert er iets wezenlijks.
Natuurlijk zul je de eerste tijd nog regelmatig afspreken met je vrienden als je weer eens thuis-thuis bent, en misschien zijn jullie ook met z'n allen wel naar dezelfde stad verhuisd. Maar er komt zeker een verandering aan. Wanneer we uiteindelijk aan het werk gaan zien we onze vrienden niet of nauwelijks meer. Dat is dan ook de reden dat veel mannen hun vrienden verliezen in hun twintiger jaren.
Uitgebreide onderzoeken
Er zijn inmiddels tal van onderzoeken gedaan naar dit fenomeen. Hoe kan het eigenlijk dat dit gebeurt en wat voor gevolgen heeft het voor ons op latere leeftijd? Een onderzoek dat in november 2015 door The Movember Foundation werd gepubliceerd maakt het misschien nog wel pijnlijker. Twaalf procent van de (Britse) mannen heeft simpelweg geen goede vriend waarmee ze serieuze levenskwesties kunnen bespreken.
Daarnaast komen er nog andere schokkende zaken naar voren op basis van dit onderzoek. Zo geeft een kwart aan minder dan één keer per maand met hun vrienden (af) te spreken. En kan zelfs negen procent van de ondervraagden niet meer herinneren wanneer ze voor het laatst contact hebben gehad.
Maar het blijft niet alleen bij dit onderzoek. Uit een onderzoek van het Nationale Kompas blijkt namelijk dat bijna veertig procent van de Nederlandse mannen zich eenzaam voelen. En dat is echt belachelijk veel voor een land waarin je gewoon je vrienden zou kunnen blijven opzoeken. Er is geen oorlog, je kunt gewoon reizen.
Zoek elkaar gewoon weer op
Ja, soms moet je gewoon even je trots op zij zetten als man. Feit blijft dat mannen over het algemeen hun vrienden verliezen. Trek daarom je stoute schoenen aan, stuur die ene vriend een bericht en spreek weer eens af. Wat je gaat doen maakt niet uit, maar kom uit die bubbel waarbij je collega's je sociale kring zijn geworden.
Naast het feit dat het gewoon heel lastig is, kan het gebrek aan deze hechte vriendschappen ook nog eens leiden tot andere zaken. Wat dacht je onder andere van depressies, angststoornissen of zelfmoord. De WHO, de wereldgezondheidsorganisatie, waarschuwt dan ook voor deze zaken.
Bekijk ook:
Plaats een reactie