koningsdag
Saved Read later
Deel dit bericht

Koningsdag in Amsterdam: maximaal 1 blikje bier per persoon

Koningsdag staat voor de deur, en dat betekent feest! We vieren massaal de verjaardag van Prins Pils. Maar in tegenstelling tot wat de oude studenten-bijnaam van Willem-Alexander doet vermoeden, wordt het als het aan de gemeente Amsterdam ligt een sobere bedoening. Daar willen ze namelijk een regel instellen die overmatig alcoholgebruik tegen moet gaan.

Koningsdag in Amsterdam

Er komen mensen van heinde en verre om Koningsdag te vieren in onze hoofdstad. Vaak gaat dat gepaard met biertaps, bierpullen, en oranje zwembaden, gemaakt van kratten bier. Maar de gemeente Amsterdam wilt daar een stokje voor steken. Het is dus niet toegestaan om door de stad te lopen met een rugtas vol bier, waar twee rietjes uit steken, of een sixpack in een big shopper, of in welke andere tas dan ook. Nee, de gemeente wilt overmatig alcoholgebruik tegengaan en stelt een ‘1-blikje-regel’ in.

Dit houdt bijvoorbeeld in dat supermarkten in de stad niet meer mogen verkopen dan één blikje bier per persoon. Het is ook niet toegestaan om meer dan één enkele alcoholische versnapering bij je te dragen. En nee, één vat van 5 liter bier is ook verboden, alleen een klein blikje of flesje is toegestaan. Meer zit er dus niet in. Deze versobering is een beetje traditie geworden op Koningsdag na twee slappe jaren met corona-maatregelen.

Glaasje cola of water met Koningsdag

Er zullen vast creatievelingen zijn die deze regel proberen te omzeilen, maar vooralsnog zit de gemeente Amsterdam niet te wachten op laveloze feestgangers die in de gracht pissen terwijl ze het Wilhelmus zingen. De verjaardag van Prins Pils moet dus als het aan de gemeente ligt met een nuchtere blik worden gevierd. Gelukkig bestaan er bierblikhoesjes die handhavers het idee geven dat je aan een glaasje cola of water zit.

Bekijk ook:
Schermtijd verminderen? Dit doe je met deze drie praktische tips!

De vraag is dan wel waarom er frisdrank-drinkers zijn die proberen op de kop van een eend te pissen vanaf de beroemde Amsterdamse kades, maar dat zal een fenomeen zijn dat vaker op openbare feestdagen in de hoofdstad voor zullen komen. Of deze regel gaat werken weten we donderdag. Maar woensdag maken we er weer sinds een paar jaar een ouderwets oranje-feest van.

Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.