Hoe de wereld eruit zou zien zonder mensen 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Hoe de wereld eruit zou zien zonder mensen

Zebra’s en olifanten verzamelen zich aan de rand van het IJ om in alle rust hun buikjes vol te drinken. Even verderop liggen leeuwen uit te buiken na een succesvolle jacht. De begroeiing op de plek waar ooit de Damrak was trekt veel herbivoren aan, zoals antilopen die een zalig hapje vormen voor de katachtigen. De giraffen happen ondertussen gezapig en zonder vrees aan de sappige blaadjes van een hoge boom in het Vondelpark.

Bovenstaand scenario is uit te voeren in elke grote stad tot elk klein dorpje in Nederland. Volgens wetenschappers zou dit de realiteit zijn als mensen niet meer zouden bestaan op aarde. Uiteraard met dien verstande dat een groot gedeelte van Nederland onder water zou liggen, als er geen mensen meer zijn om het grondwaterpeil te regelen. Dat dan weer wel. Het geeft je te denken, hoe zou de wereld eruit zien zonder mensen?

Klimaatverandering betekent niet het einde van de aarde

De klimaatverandering maakt de aarde kapot; dit is een veelgehoorde bewering in deze tijd. Maar dat klopt niet volgens veel wetenschappers. De aarde blijft. De bewoners ervan kunnen wel verdwijnen op den duur, als de klimaatverandering zich verder doorzet. Hoe snel de aarde zich dan herstelt en hoe de aarde er de jaren, eeuwen en decennia later uit zal zien, laat de verbeelding op hol slaan. De geleerden zijn het niet over alles eens. Maar een aantal zaken zullen absoluut gaan plaatsvinden.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

Hoe de wereld eruit zou zien zonder mensen 15

Elektriciteitsvoorziening stopt

De elektriciteitsvoorzieningen zullen vrij snel stoppen. Dat wil zeggen, de energiecentrales die op fossiele brandstof werken hebben op dagelijkse basis mensen nodig om ze op gang te houden. Maar ook windmolens die gesmeerd moeten worden en zonnepanelen die stofvrij gehouden moeten worden, hebben mensen nodig om door te kunnen blijven gaan. Kerncentrales, met kernreactoren die gekoeld worden door menselijk toedoen kunnen uiteindelijk oververhit raken en smelten. Wanneer er minder of geen stroom meer is, heeft de natuur eerder vrij spel om de aarde te veroveren.

Bekijk ook:
Wat gebeurt er als wereldwijd de stroom uitvalt?

Hoe de wereld eruit zou zien zonder mensen 16

De wereld herstelt en stabiliseert

De lucht wordt schoner, plastic vergaat (ja echt!), de biodiversiteit neemt toe. Steden zullen snel overwoekerd raken. Flora en fauna zorgen voor afbraak van stenen gebouwen, waardoor zelfs de hoogste gebouwen uiteindelijk zullen instorten en vergaan. De woestijnen zullen vrij spel hebben, de oceanen zullen snel bevolkt zijn door de grote hoeveelheid zeefauna.

Ruimte voor nieuwe overheersers

Al met al zal er na vele eeuwen, of misschien zelfs millennia weer ruimte komen voor een nieuwe “ontwikkelde soort”, die op hun beurt de wereld weer kan gaan overheersen en veranderen. Hoogstwaarschijnlijk zal deze soort niet eens op de hoogte zijn dat er een mensheid was voor hen, aangezien alle tekenen hiervan vergaan zullen zijn tegen die tijd.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.