Mmmm, lekker een duizendjarig ei?! 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Mmmm, lekker een duizendjarig ei?!

Ooit is er iemand geweest die bedacht heeft dat kandidaten die rare dingen eten op televisie, een hit zou zijn. Sindsdien waagt Bekend en Onbekend Nederland zich in verschillende tv programma’s aan lokale “delicatessen”. Bij delicatessen denken we natuurlijk aan heerlijkheden, truffels. Maar blijkbaar is onze wereldbol aardig verdeeld als het gaat om de definitie van delicatessen. Want niet zelden zien we koeienogen, kippenpoten en levende meelwormen in de monden van de kandidaten verdwijnen. Maar zijn het ook echt delicatessen? Of worden ze zo aan ons als kijker verkocht, om het nog gruwelijker te maken?

De afgelopen 20 jaar was de zogenaamde eetproef een vast onderdeel van het reality tv programma Expeditie Robinson. Maar ook bij het lef programma Fear Factor is het zowel in de Nederlandse als Amerikaanse versie een vast onderdeel. Onderstaande zaken passeerden de revue:

Duizendjarig ei

Een duizendjarig ei is een eendenei wat niet 1000 jaar, maar 100 dagen oud is. Het wordt gemaakt door het ei in ongebluste kalk en houtskool te bewaren. Het wordt in China daadwerkelijk verkocht als delicatesse. De smaak schijnt uitgesproken te zijn, maar niet heel heftig.

Bekijk ook:
Dit is de reden waarom kipnuggets bij McDonalds 4 verschillende vormen hebben

Durian

De vrucht durian staat bekend als de sterkst stinkende vrucht ter wereld. De vorming van waterstofsulfide in de vrucht zorgt voor een sterke stank, als van rottende eieren. Het staat niet direct bekend als delicatesse, maar is vooral heel duur en daardoor exclusief. Ze zijn erg zeldzaam en worden voornamelijk gegeten in Zuid Oost Azië.

Kippenklauw

Kippenklauwen worden in meerdere werelddelen gegeten als snack; van Zuid Afrika tot Latijns Amerika, en uiteraard in China. Waar er kippen rondlopen, zijn er pootjes en bij het slachten van de kippen worden deze in veel landen direct weggegrist om op te peuzelen. Delicatesse zijn vaak etenswaren met een exclusief karakter en dat kun je van deze klauwen natuurlijk niet zeggen. Een tussendoor hapje, even lekker voetje kluiven. Mmmmm!

Mmmm, lekker een duizendjarig ei?! 17

Eenden embryo

Het eenden embryo mag in dit rijtje niet ontbreken, uiteraard. Het betreft een kuiken wat in het ei gestorven is, nadat het in eerste instantie wel warm gehouden is door zonnewarmte. Het schijnt een heleboel smaak te hebben. Het gerecht heet Balut en wordt voornamelijk gegeten op de Filippijnen en in Vietnam in Zuid Oost Azië. Het wordt tegenwoordig gezien als haute cuisine en is daarmee met recht een delicatesse. Het kan zelfs verwerkt worden in een omelet of als vulling van een gebakje gebruikt.

Bekijk ook:
Zo creëer je thuis de ultieme luisterervaring

Mmmm, lekker een duizendjarig ei?! 18

Kortom, niet alle “delicatessen” zijn het ook daadwerkelijk. Soms zijn het gewoon doodgewone snacks. Maar dat het kan zorgen voor spraakmakende televisie, dat is zeker!

2.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.