Drugsverslaving
Saved Read later
Deel dit bericht

Drugsverslaving door feesten. Fabel of feit?

Je bent jong en zoals velen onder ons ga je dan dingen ontdekken. Je gaat experimenteren met hobby’s, sporten, seks, feesten en alcohol en drugs. Je hebt wellicht vrienden die al een keer hebben gedronken of drugs hebben gebruikt en er word je een pilletje aangeboden op een feest. Je twijfelt nog even bij jezelf, maar uiteindelijk besluit je het toch te doen? Waarom niet? Het kan toch niet kwaad? Maar het blijft niet bij het ene pilletje. Het volgende weekend besluit je het nog een keer te doen. Er wordt je een keer cocaïne aangeboden en ja hoor, nu gebruik je twee soorten drugs. En zo begint een verslaving. Nu zeggen we niet dat dit voor iedereen zo gaat, maar het is wel één van de redenen dat een drugsverslaving ontstaat. Vaak gepaard met onderliggende emotionele problemen waar je je wel of niet bewust van bent.

Een drugsverslaving door feesten is deels feit en deels fabel. Het ontstaat door feesten en experimenteren, maar de onderliggende redenen zijn vaak emotionele problemen. Je zit niet lekker in je vel, je relatie is uit, je voelt je onzeker. Dat zijn vaak redenen dat mensen drugs gaan gebruiken.

Bekijk ook:
Natuurlijke kracht: pak je vitamine D uit zonlicht dit voorjaar

Bestaat er zoiets als een weekendverslaving?

De grens tussen weekendverslaafd en recreatiegebruik is heel smal. Zolang het geen problemen oplevert in je privé leven of op werk dan heb je geen verslaving, maar pas op.. Het gevaar ligt in een klein hoekje. Elk weekend gebruiken kan een gewoonte worden die je lastig kan afleren. Gedrag aanleren en afleren is een geheel proces en daar zit je echt niet op te wachten. Als je toch wilt gebruiken houd het dan bijvoorbeeld bij één keer per maand. Dan voorkom je echt problemen en misbruik van drugs. Hetzelfde geldt overigens voor alcohol. Alcohol is ook erg schadelijk. Het probleem met alcohol alleen is dat het maatschappelijk geaccepteerd is.

Je misbruikt alcohol of drugs wanneer je in een jaar tijd last hebt van tenminste één van de onderstaande symptomen:

  • Gebruik gaat ten koste van je werk, school of thuis.
  • Voortdurend gebruik ondanks terugkerende problemen op sociaal gebied (ruzies).
  • Herhaaldelijk gebruik in gevaarlijke situaties zoals in het verkeer.
  • Door gebruik kom je herhaaldelijk in contact met politie of justitie.
Bekijk ook:
Werkdruk verlagen: met deze tips doe je dat zelf

Ben ik drugsverslaafd?

Het kan moeilijk in te schatten zijn of er echt sprake is van een probleem. De ernst van een drugsverslaving hangt af van hoe vaak en hoeveel er gebruikt wordt en wat de consequenties van het gebruik zijn. Ga bij jezelf eens na waarom en wanneer je drugs gebruikt en wees eerlijk tegen jezelf.

Er is sprake van een drugsverslaving wanneer er structureel gebruik van gemaakt wordt en iemand er niet zelfstandig mee kan stoppen. Het gebruik leidt dan continu tot dezelfde problemen, zoals afspraken niet nakomen en problemen in relaties, met vrienden en/of werk. Heb je hulp nodig of twijfel je dat je verslaafd bent? Je kan in dit geval altijd contact opnemen met Connection SGGZ. Connection SGGZ behandelt volgens bewezen effectieve behandelmethodes waarbij de cliënt altijd centraal staat

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.