Saved Read later
Deel dit bericht

Coach – jeukwoord of dankbaar beroep

“Wat doe jij in het dagelijks leven?“

“Ik ben coach op het gebied van XYZ.”

“Ach, wat leuk. Interessant!”

Een voetbalcoach kennen we al vele tientallen jaren. Ook een coach ter begeleiding van een arbeidsgerelateerd traject of een burn-out hebben we al een tijdje. Toch komen er steeds weer nieuwe vormen van coaching bij. Denk bijvoorbeeld aan een coach voor je gewicht of een leefstijlcoach, of imagocoach.

Laten we eens de Dikke van Dale raadplegen. Wat is de definitie eigenlijk. Een coach is 1. iemand die sporters adviseert en begeleidt, 2. een persoonlijk begeleider, bijvoorbeeld van een werknemer om die beter te laten functioneren. Het werkwoord is coachen, oftewel als coach begeleiden.

Niets doen

Helder zou je zeggen. Als je een officieel erkende coachingsopleiding volgt, wordt er snel geleerd dat een goede coach eigenlijk niets doet. Een coach laat mensen zelf nadenken en oplossingen voor hun probleem zoeken.

Wat zijn thema's waarmee mensen bij een coach aankloppen:

  • Stress en burn-out (30%)
  • Passend werk vinden (30%)
  • Werk-privébalans (24%)
  • Grenzen stellen (mening geven, assertiviteit) (20%)
  • Milder worden naar jezelf en/of anderen (minder perfectionistisch) (18%)
Bekijk ook:
Sociale media en kinderen - bescherm je kind online

Wie

De gemiddelde Nederlandse coach is een vrouw van rond de 50 die haar cliënten vooral begeleidt op het gebied van zelfontplooiing en werkgerelateerde vraagstukken. Dit bleek uit een enquête van de Nederlandse Orde van Beroepscoaches. Om hoeveel coaches het precies gaat is daarbij niet geteld. Een snelle zoekactie bij het KvK handelsregister levert al meer dan 2800 resultaten op. Allemaal bedrijven, zzp-ers die de term coach ergens in hun handelsnaam of – profiel hebben staan.

Hoe kiezen mensen hun coach:

  • Toegewezen gekregen (43%)
  • De klik (35%)
  • Op basis van bepaalde karaktereigenschappen, zoals warmte, analytisch vermogen of durven confronteren (20%)
  • Dichtbij/goed bereikbaar (18%)
  • Hij/zij is ervaren (15%)

Geen opleiding – geen kennis

Dan komen we bij de vraag, is het een beschermde term. Nee, werkelijk iedereen mag zich coach noemen; opleiding of geen opleiding; kennis of geen kennis. Enige nuance moet natuurlijk wel aangebracht worden. Er zijn verschillende branche organisaties die enige mate van bescherming willen bieden voor iedereen die gebruik maakt van een coach. Voor verschillende vakgebieden kan een coach zich aansluiten bij een branche vereniging. Vaak ook nog door te voldoen aan het gestelde keurmerk. Dat geeft zekerheid dat een bepaalde coach toch enige mate van kennis bezit.

Bekijk ook:
Creatieve ideeën voor wandbekleding die je woning transformeren

Gelukkig maar. Want behoefte aan coaching die is. Zo'n 1 op de 5 Nederlanders heeft op dit moment een vraag of probleem waarbij ze graag professionele hulp zouden willen. Bijna een kwart (22 procent) loopt bij een coach of heeft dat ooit gedaan. Een dankbaar beroep dus als er zoveel mensen gebruik van maken.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.