Top 5 grootste beroepsklassen van Nederland

0 Shares

Wat zijn de populairste en meest voorkomende beroepen in ons land? In deze top 5 zetten we de vijf grootste beroepsklassen van Nederland voor je op een rij!

  • Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek telt Nederland ongeveer 9 miljoen mensen die betaald werk hebben als werknemer of zelfstandige.
  • Ongeveer 4,2 miljoen vrouwen en 4,8 miljoen mannen zijn momenteel werkzaam in ons land.
  • Ongeveer de helft van deze mensen is werkzaam in de bedrijfseconomische en administratieve sector, de zorg en welzijn sector of de technische sector.
  • In de zorg en welzijn sector zijn relatief de meeste vrouwen te vinden.
  • In de technische sector zijn relatief de meeste mannen te vinden.

1. Bedrijfseconomisch en administratieve beroepsklasse

De grootste beroepsklasse in Nederland is de bedrijfseconomische en administratieve beroepsklasse. In Nederland zijn er maar liefst 1,76 miljoen mensen die momenteel een beroep uitoefenen die in deze klasse valt. Het aantal werkenden in deze beroepsklasse is daarnaast in het afgelopen jaar flink gestegen; in vergelijking met 2020 zijn er hier nu 90 duizend mensen meer werkzaam.

De man/vrouw verhouding bij de bedrijfseconomische en administratieve beroepen gaat redelijk gelijk op. In deze beroepsklasse zijn er net wat meer vrouwen (53 procent) dan mannen (47 procent).

Zakenman

2. Zorg en welzijn beroepsklasse

De op één na grootste beroepsklasse in Nederland is de zorg en welzijn beroepsklasse. Op dit moment zijn er in ons land meer dan 1,3 miljoen mensen werkzaam in deze klasse. Het zal waarschijnlijk niet als een verrassing komen dat het aantal werkende in de zorg de laatste tijd is toegenomen. In vergelijking met vorig jaar zijn er ongeveer 45 duizend mensen meer werkzaam in de zorg.

De man/vrouw verhouding in de zorg is behoorlijk scheef te noemen. In de zorg werken vooral vrouwen (79 procent), terwijl er in verhouding vrij weinig mannen (21) procent werken.

Gezien de huidige omstandigheden zoeken ze op dit moment in de zorg nog naar meer mensen. Als je als zelfstandige zorgverlener aan de slag wilt kan je eens rondkijken op de ZinZer app van ZinZer Zorg.

Zorg

3. Technische beroepsklasse

De technische beroepsklasse is op dit moment de derde beroepsklasse van Nederland. In totaal zijn er maar liefst 1,2 miljoen mensen werkzaam in deze klasse. In tegenstelling tot de bedrijfseconomische en administratieve beroepsklasse en zorg en welzijn beroepsklasse, zag de technische beroepsklasse het aantal werkzame mensen lichtjes afnemen. Het aantal werkenden met een technisch beroep nam in een jaar tijd met ongeveer 31 duizend mensen af.

Waar in de zorg en welzijn beroepsklasse vooral mannen werkzaam zijn, is dit volledig omgekeerd in de technische beroepsklasse. Hier vind je relatief veel mannen (85 procent) en weinig vrouwen (15 procent). Dat is best bijzonder, want in geen enkele andere beroepsklasse ligt de man/vrouw verhouding zo ver uit elkaar.

Technische beroepen

4. Commerciële beroepsklasse

De vierde beroepsklasse van Nederland is de commerciële beroepsklasse met maar liefst 968 duizend werkzame mensen. Het aantal werkenden in deze klasse is het afgelopen jaar met 15 duizend mensen gestegen.

De man/vrouw verhouding in de commerciële beroepsklasse is vrij gelijk te noemen. Hier werken iets meer vrouwen (54 procent) dan mannen (46 procent).

Commerciële beroepen

5. Dienstverlening beroepsklasse

De vijfde beroepsklasse van ons land is de dienstverlening beroepsklasse met maar liefst 691 duizend werkzame mensen. Deze beroepsklasse zag de grootste dip in het afgelopen jaar, want het aantal werkenden in dienstverlenend verband nam in een jaar namelijk met ruim 53 duizend mensen af.

De man/vrouw verhouding in deze beroepsklasse is enigszins scheef te noemen, want hier zijn relatief flink meer vrouwen (63 procent) dan mannen (37 procent) werkzaam.

Dienstverlening

In welke beroepsklasse ben jij werkzaam?

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

45
NIEUWS
POLLS
QUIZZEN
TOPLIJSTJES

Inloggen

Of met je gebruikersnaam:

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord vergeten?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Inloggen

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.