Top 10 gevaarlijkste beroepen 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Top 10 gevaarlijkste beroepen

Wil je weten wat de gevaarlijkste beroepen zijn? Lees dan snel onze top 10 gevaarlijkste beroepen! Wat lijkt jou het gevaarlijkste beroep?

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek hadden er in 2020 bijna 950 duizend werknemers een gevaarlijke baan. Ongeveer 13 procent van alle werknemers van 15 tot 75 jaar stelde in een onderzoek vaak of altijd onveilig werk te doen. Mannen hebben vaker een risicovol beroep dan vrouwen. Zo deed vorig jaar 17,5 procent van de mannen vaak of altijd gevaarlijk werk, terwijl dit percentage bij de vrouwen rond de 7,7 procent lag.

Bekijk ook:
Top 10 gevaarlijkste gemeenten en wijken van Nederland

Wat zijn de gevaarlijkste beroepen?

De gevaarlijkste beroepen in Nederland zijn vooral beroepen in de logistiek, techniek en transport. Het komt in deze sectoren regelmatig voor dat meer dan de helft van de werknemers het werk als gevaarlijk of onveilig beschouwd. Toch valt het aller gevaarlijkste beroep niet in een van deze sectoren, en waarschijnlijk zal dat beroep je enigszins verrassen!

Fact: het is ook interessant om te melden dat mensen met een gevaarlijk beroep ook een behoorlijke kans maken op een arbeidsongeval. In 2020 kreeg namelijk ruim 9 procent van de werknemers die vaak gevaarlijk werk deden een ongeluk tijdens het werk.

Top 10 gevaarlijkste beroepen 13

Top 10 gevaarlijkste beroepen

Dit zijn de top 10 gevaarlijkste beroepsgroepen volgens het CBS:

10. Metaalbewerkers en constructiewerkers

De eerste onveilige beroepsgroep uit deze top 10 gevaarlijkste beroepen zijn de metaalbewerkers en constructiewerkers. Volgens het CBS geeft ongeveer 42 procent van deze beroepsgroep aan dat hun werk vaak of altijd riskant voor hun veiligheid is. Metaalbewerkers en constructiewerkers staan daarmee op de tiende plek in de top 10. Dat zal waarschijnlijk niet zo moeilijk zijn om te geloven, want deze mensen werken vaak met gevaarlijke machines en gereedschappen. Dus daar zitten zeker behoorlijke risico's aan verbonden!

9. Bedieners mobiele machines

De bedieners van mobiele machines staan op de negende plek in de top 10 gevaarlijkste beroepen. Ongeveer 45 procent van alle werknemers uit deze beroepsgroep geeft aan dat hun werk vaak of altijd gevaarlijk is. Ook dit is niet zo moeilijk om voor te stellen, want deze mobiele machines zijn nou niet bepaald ongevaarlijk te noemen.

8. Loodgieters en pijpfitters

Op de achtste plek in deze top 10 gevaarlijkste beroepen staan de loodgieters en pijpfitters. Ruim 45 procent van alle loodgieters en pijpfitters is van mening dat hun werk vaak gevaarlijk is. Deze mensen werken ook weer regelmatig met apparatuur die gevaarlijk kan zijn, dus het is niet zo gek dat veel werknemers van deze beroepsgroep hier veel gevaar in zien. Daarnaast mogen loodgieters ook vaak gevaarlijke klusjes opknappen. Zo schakel je een loodgieter bijvoorbeeld in als je last hebt van een gaslek, en dat is nou niet bepaald de meest veilige situatie te noemen…

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 gevaarlijkste gedetineerden ter wereld

7. Dek officieren en piloten

Als vliegtoerist vind je dit misschien minder prettig om te horen, maar dek officieren en piloten stellen ook regelmatig dat hun werk onveilig is. In totaal geeft ongeveer 46 procent van de werknemers uit deze beroepsgroep aan dat hun werk vaak of altijd gevaarlijk is, en daarmee staan de dek officieren en piloten op de zevende plek in deze top 10 gevaarlijkste beroepen.

Toch hoef je niet echt bang te zijn voor een vliegtuigcrash, want de kans hierop is volgens Eindhoven Airport zo'n 1 op de 11 miljoen. De kans op een bijvoorbeeld auto-ongeluk is daarmee bijna 1.822 keer zo groot.

6. Bouwarbeiders afbouw

Bouwarbeiders die in de afbouw werken, vinden hun beroep ook vaak gevaarlijk. Volgens het CBS stelt namelijk bijna 54 procent van de werknemers uit deze beroepsgroep dat ze bij hun werk vaak of altijd risico's lopen. Deze beroepsgroep staat daarmee op de zesde plek in de top 10 gevaarlijkste beroepen. In de bouw wordt er ook weer gewerkt met allerlei gevaarlijke machines en gereedschap, dus dat zal ongetwijfeld niet bijdragen aan een heel veilig gevoel!

5. Politie en brandweer

De politie en brandweer staat op de vijfde plek in de top 10 gevaarlijkste beroepen. Ruim 55 procent van de politieagenten en brandweermannen geeft aan dat hun werk vaak of altijd gevaarlijk is.

Het kost je waarschijnlijk geen moeite om in te beelden waarom deze mensen hun werk vaak als gevaarlijk zien, want als je vaak in contact komt met een brand of criminelen zal je ongetwijfeld wat gevaar ervaren. Daarnaast heeft de politie het tijdens de pandemie ook niet makkelijker gekregen, want nu moeten ze ook heel wat vervelende maatregelen handhaven – en daar zijn veel mensen ook niet blij mee.

Tip: lees ook onze top 10 gevaarlijkste gemeenten en wijken van Nederland als je wilt weten waar de meeste misdrijven worden gepleegd.

4. Buschauffeurs en trambestuurders

Op de vierde plek in de top 10 gevaarlijkste beroepen staan buschauffeurs en trambestuurders. Ruim 56 procent van de werknemers uit deze beroepsgroep geeft aan dat hun werk vaak of altijd gevaarlijk is. Helaas komt dat niet alleen door het feit dat ze bang zijn voor ongelukken op de weg, maar ook doordat sommige passagiers een bedreiging vormen. Het is sneu, maar dat is toch echt de samenleving van vandaag…

Bekijk ook:
Quiz: Van welke films ken je deze engerds?

3. Procesoperators

Iets minder dan 57 procent van de procesoperators geeft ook aan dat hun werk vaak of altijd onveilig is. Deze beroepsgroep staat daarmee op de derde plek in de top 10 gevaarlijkste beroepen. Procesoperators werken vaak met machines in een fabriek en zijn onder meer verantwoordelijk voor het onderhoud en de veiligheid. Dat levert dus een behoorlijk verantwoordelijkheidsgevoel op, maar tevens ook gevoelens van onveiligheid.

2. Vrachtwagenchauffeurs

Het op één na gevaarlijkste beroep is dat van de vrachtwagenchauffeurs. Van de vrachtwagenchauffeurs stelt ongeveer 57 procent dat hun werk vaak of altijd gevaarlijk is en daarmee staat deze beroepsgroep op de tweede plek in de top 10 gevaarlijkste beroepen.

Jaarlijks vinden er in Nederland ruim duizend ongelukken plaats waarbij een vrachtwagen betrokken is. Die ongelukken vinden plaats door een klapband, lading die losraakt, motorpech, of door een fout van de chauffeur. Dat kan voor veel gevaar zorgen en er willen dus bij een vrachtwagenongeluk nog wel eens gewonden of doden vallen…

1. Koks

Volgens het CBS geven de koks in Nederland het vaakste aan dat hun beroep onveilig is. Bijna 59 procent van de koks stelt dat hun beroep vaak of altijd gevaar oplevert en daarmee staan de koks op de eerste plek in de top 10 gevaarlijkste beroepen.

Het gevaar voor een kok levert misschien geen dodelijke ongelukken op, maar koks lopen wel risico op snijwonden, brandwonden of andere ongelukken in de keuken. Daarnaast werken koks vaak onder hoge werk- en tijdsdruk, en dat maakt de kans op een ongeluk niet bepaald kleiner. En als je even terugdenkt, dan kan je zelf ook nog wel een moment herinneren waarop jij een ongelukje had in de keuken?

Deel dit bericht
Read later
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

One Comment

  1. Anoniem Reply

    Raar opgesteld om gevaarlijk te beoordelen…
    Gevaarlijk, zou ik denken; hoeveel % van de gehele groep wordt invalide of dood door het uitoefenen van zijn/haar beroep.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.