Dit zijn de best betaalde banen die geen diploma vereisen
Saved Read later
Deel dit bericht

Dit zijn de best betaalde banen die geen diploma vereisen

Geen diploma, maar wel een goedbetaalde baan? Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch is het een gegeven dat steeds meer voorkomt, en worden de mogelijkheden steeds groter. Wij hebben in dit artikel banen op een rijtje gezet, die geen vaste vooropleiding vereisen!

Werkloosheid 

De afgelopen jaren zijn de werkloosheidscijfers door het dak geschoten in Nederland. Een absoluut dieptepunt was 2020, toen in het tweede en derde kwartaal er maar liefst 141 duizend werklozen aan het rijtje werden toegevoegd. Er waren destijds maar liefst 528 duizend Nederlanders werkloos. Gelukkig is dat cijfer inmiddels weer drastisch gedaald, naar 357 duizend werklozen. Ook de cijfers van vroegtijdig schoolverlaters zijn nog steeds erg hoog. Vorig jaar zijn er ruim 25 duizend jongeren gestopt met school, zonder in bezit te zijn van een startkwalificatie. Uit onderzoek blijkt dat een deel van deze jongeren ook werkloos raakt. 

Toch is een diploma niet meer allesbepalend. Zo zijn er tegenwoordig veel freelancers en zzp’ers die zonder diploma een eigen bedrijf opzetten. Er zijn genoeg voorbeelden die daar hun brood mee verdienen, en dus geen last hebben van vereiste diploma’s. Ben jij niet het type om te gaan ondernemen, en werk je liever voor een baas maar heb je geen diploma? Gelukkig zijn er dan ook genoeg mogelijkheden.

Dit zijn de best betaalde banen die geen diploma vereisen

Liever financiën dan portier?

Door middel van het internet, of de kennis die in de bibliotheek te vinden is, zijn er genoeg mogelijkheden om jezelf van voldoende kennis te voorzien om aan werk te komen. Zo is er als financieel adviseur geen vereist diploma. Je adviseert klanten over beleggingen die ze gaan doen, die hen een positief rendement opleveren. Je hebt kennis nodig van de financiële markt, maar ook een sterk ontwikkeld gevoel met de wereld. Wanneer klanten merken dat je goed advies geeft, zal je niet snel meer dagen hebben waarop je niets te doen hebt. Er is veel vraag naar deze adviseurs, en het levert gemiddeld 43 duizend euro op. En als je er toch zoveel mee bezig bent, kun je natuurlijk net zo goed ook beginnen te beleggen voor een extra zakcentje!

Zorg je er liever voor dat anderen zich veilig voelen, en dat er niemand een gebouw inloopt die daar niet hoort te zijn? Dan schikt een baan als portier jou waarschijnlijk beter dan als financieel adviseur! Ook voor deze baan is er geen verplichte vooropleiding, maar dien je wel over een goede fysiek te beschikken, en het vermogen om situaties op waarde te schatten. Ook moet je een beetje flexibel qua denken zijn, en goed kunnen communiceren. Echter komt het werk niet zonder gevaren, aangezien je vaak de boeman zult zijn voor velen. Daar tegenover staat dan wel een riant startsalaris, van 39 duizend per jaar. Ook zijn er als portier vaak voldoende mogelijkheden om door te groeien, en meer te verdienen. Niet gek dus, zonder diploma!

Topsalaris

Ben je emotioneel sterk, en ben jij in staat om een afscheid goed te kunnen begeleiden? Dan is een functie als uitvaartondernemer wellicht interessant voor jou. Het beroep is een erg dankbaar beroep, omdat het een emotioneel moment is voor de mensen die bij jou terechtkomen. Een laatste groet naar een dierbare zal hen altijd bijblijven, zeker wanneer jij ervoor kan zorgen dat alles goed verloopt. Een opleiding is hier vaak echter wel nodig, maar deze is eigenlijk altijd intern. De salarissen voor deze functie variëren enorm. Het gemiddelde jaarsalaris voor deze emotionele baan ligt rond de 35 duizend euro.

Dit zijn de best betaalde banen die geen diploma vereisen

Heb je liever wat meer spanning in je werk, en kan je goed met druk omgaan? Dan is zelfs voor deze topbaan geen vereiste vooropleiding. Dat neemt echter niet weg dat je één van de belangrijkste pionnen bent in het luchtverkeer, terwijl je opereert vanaf de grond. Als luchtverkeersleider ben je verantwoordelijk voor de inkomende- en uitgaande vluchten van verschillende luchthavens. Je moet goed kunnen presteren onder druk, en snel beslissingen of aanpassingen kunnen maken. Er is geen vooropleiding vereist, al is er uiteraard wel een interne opleiding vereist. Het mooie is dat je tijdens de opleiding ook al betaald krijgt, en je een riant startsalaris van 3000 euro per maand tegemoet gaat. Wanneer je meer ervaring opdoet kan dit salaris nog aardig toenemen, en kun je wellicht het gemiddelde jaarsalaris van een luchtverkeersleider aantikken: 80 duizend euro.

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.