Deze schokkende tarieven betaal je per 1 oktober voor het opladen van je elektrische auto 13
Poll bekijken
Saved Read later
Deel dit bericht

Deze schokkende tarieven betaal je per 1 oktober voor het opladen van je elektrische auto

Het opladen van je elektrische auto doe je aan een eigen laadpaal aan huis of aan een commercieel laadstation. De prijzen van elektriciteit kunnen per laadstation nogal verschillen. Ook de grootte van de accu en het type auto heeft invloed op het kostenplaatje. De prijzen verschillen nogal, maar we kunnen wel een globaal beeld geven van de toekomstige kosten, en die zijn best schokkend.

Publieke laadpaal of een laadpaal thuis

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: je bent met een laadpaal in je eigen garage het meest voordeligste uit. Het bedrag hangt uiteraard af van het contract dat je hebt met je energieleverancier, maar dan nog ben je thuis ten alle tijden goedkoper uit als het gaat om het opladen van je elektrische auto. Er zijn veel energieleveranciers in Nederland, wij nemen voor dit artikel voor het gemak energiereus Vattenfall als leidraad.

Als je gebruikmaakt van een publieke laadpaal dan kun je gebruikmaken van een laadpas. Afhankelijk van deze laadpas betaal je over het algemeen tussen de €0,30 en €0,60 per kWh. Als je wil snelladen, dan betaal je makkelijk tussen de €0,60 en €1-,. Dat is anders als je de stekker van je elektrische auto in je eigen laadpaal steekt: dan betaal je gemiddeld €0,40 per kWh. Let op: we hebben hier rekening gehouden met het prijsplafond van 2900 kWh per jaar.

Bekijk ook:
Toch geen zelfrijdende auto? Apple stelt release uit en verwachtingen bij

kosten laden elektrische auto

Kosten opladen elektrische auto per 1 oktober

We betalen sinds het begin van de oorlog in Oekraïne nog steeds een vermogen voor brandstof, elektriciteit en gas, maar er is voor nu licht aan het einde van de tunnel. Vattenfall heeft besloten om de energieprijzen voor mensen met een variabel contract per 1 oktober te verlagen. We betalen vanaf die datum in vergelijking met de rest van Europa nog steeds schokkend veel, maar gelukkig minder dan de afgelopen periode.

De handelsprijzen gaan omlaag, dus ook de kosten voor het opladen van je elektrische auto. Voor inzicht in de oude en nieuwe tarieven per 1 oktober 2023 kun je terecht op de website van Vattenfall. Iemand met een doorsnee verbruik gaat er dus op vooruit, maar dan nog zijn de prijzen bizar hoog. Hoe dat komt? Maar liefst een derde van de kosten bestaat uit btw en energiebelasting.

laden elektrische auto

Poll Wat is je grootste zorg bij het overstappen naar een elektrische auto?

Actieradius20%
Oplaadtijd15%
Kosten60%
Geen zorgen5%
📊 Bekijk resultaten
Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.