10 leuke weetjes over Valentijnsdag
Saved Read later
Deel dit bericht

10 leuke weetjes over Valentijnsdag

In Nederland wordt er zeer verschillend gedacht over Valentijnsdag. De een wacht het gehele jaar op de verrassingen die de geliefde zal weten de verzinnen. De ander doet niet aan geschenken, omdat deze het uitsluitend als een commercieel gebeuren ziet. Wil je toch wat meer weten over die 14 februari en je wellicht laten verbazen, dan moet je de volgende weetjes zeker even doorlezen. 10 weetjes over Valentijnsdag.

10 weetjes over Valentijnsdag

Wat weet jij over Valentijnsdag? Hieronder staan 10 leuke weetjes over Valentijnsdag.

1. Valentijnsdag bestaat al vele eeuwen

In eerste instantie was Valentijnsdag bedoeld voor stille aanbidders, om hem bewondering uit te laten spreken voor een al dan niet getrouwde vrouw. Dat kon via een anonieme brief, maar later ook via een kaart. De oudste valentijnskaart stamt uit 1400 en is te zien in een Engels museum.

2. Zeg het met bloemen?

Na de Tweede Wereldoorlog probeerde de Nederlandse bloemen-industrie het geven van een bos bloemen te koppelen aan Valentijnsdag. Het project mislukte compleet. Pas 40 jaar later kwam er ook interesse in ons land voor de dag van de liefde. Het waaide over uit de VS en bloemen, met name rode rozen, gingen alsnog een grote rol spelen. Vandaag de dag worden er allerhande cadeautjes gegeven, van knuffels tot speciale boeken over de liefde.

Rozen valentijnsdag

3. Wat betekent een grote doos chocolade?

In deze lijst weetjes over Valentijnsdag mag chocolade natuurlijk niet ontbreken. Het geven van de zoete lekkernij is ook in de VS ontstaan. De medische wereld dacht namelijk dat chocolade een goed medicijn was voor liefdesverdriet. Mocht jij dus erg veel chocolade krijgen van je lief, bestaat er een kansje dat hij je daarmee alvast voorbereidt.

Bekijk ook:
Bombrief blijkt chocoladeletter

4. In Duitsland doen ze het anders

Heb jij een Duitse lover, reken dan niet op een cadeautje op Valentijnsdag, sterker nog misschien kan je elkaar de 14e februari beter niet ontmoeten. Dat is namelijk de nationale ongeluksdag bij onze oosterburen. Het is niet compleet duidelijk waarom, maar vermoed wordt dat deze datum wordt beschouwd als de sterfdatum van Judas.

5. De zwaarste sneeuwstorm in 100 jaar

Het is onbekend hoeveel Nederlanders al Valentijnsdag vierden in 1979. Het was in ieder geval een bijzondere dag. De zwaarste sneeuwstorm in een eeuw raasde over ons land. In 1979 was het prettiger om al bij je geliefde te zijn, want anders moest je hem/haar die dag vast missen.

Bekijk ook:
Feiten en fabels over sneeuw

6. De eerste vogel die je ziet…

Heb je nog geen vaste relatie? Dan wordt het spannend op 14 februari. De eerste vogel die je als vrouw ziet, vertelt je namelijk best veel over de man met wie jij je leven gaat doorbrengen. Er is te weinig ruimte hier om alle opties te bespreken. Maar let wel op: indien een uil de eerste vogel is die je ziet of je ziet er geen enkele, dan kan je beter chocolade gaan kopen. Je zult dan alleen blijven.

weetjes over Valentijnsdag

7. De meeste aanzoeken op een enkele dag

Het is geen verbazend feit, maar het bereid je misschien even voor. Op 14 februari worden er beduidend meer huwelijksaanzoeken gedaan dan welke andere dag in het jaar dan ook. Het zijn er wereldwijd honderdduizenden.

8. De dag van de massahuwelijken

Misschien heb je de beelden wel eens gezien, duizenden koppels die elkaar in een massaceremonie het ja-woord geven. Het is een gewoonte op de Filipijnen die ieder jaar op 14 februari weer plaats vindt. Ook elders op de wereld wordt het een traditie. Zou het iets voor jou zijn?

Massahuwelijken

9. Soms wordt het feest een handje geholpen.

Door internet en webwinkels komen ‘ze’ steeds meer te weten van de consumenten. Zo wordt er in de VS gefluisterd dat 15% van de vrouwen zichzelf een cadeautje stuurt op Valentijnsdag. En waarom ook niet? Als je niet van jezelf weet te houden, doet een ander het vast ook niet. Overigens komen deze geschenken niet voor op het lijstje met duurste cadeaus ooit.

10. De mindere kant van Valentijnsdag

Niet iedereen heeft natuurlijk een geliefde die de 14e februari tot een mooie dag maakt. In Frankrijk werd deze dag door vrouwen die waren gedumpt door hun geliefde aangegrepen om dat  eens goed af te reageren. Op Valentijnsdag werden foto’s en andere zaken van de onwaardige lovers verbrand in een fors kampvuur. Daarbij werd er ook flink afgegeven op mannen in het algemeen. Het liep zo uit de hand dat de Franse overheid dit gebruik verbood en  zware boetes op het overtreden van het besluit zette.

Heb jij nog leuke weetjes over Valentijnsdag? Laat gerust hieronder een reactie achter. Fijne Valentijnsdag!

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.