smartphone ontwaken
Poll bekijken
Saved Read later
Deel dit bericht

4 redenen waarom je niet meteen je smartphone moet checken na het ontwaken

De smartphone is tegenwoordig niet meer uit de handen van mensen weg te slaan. We gaan ermee slapen en we staan ermee op. Het liefste checken we onze meldingen ook nog als we ‘s nachts wakker worden om te plassen. Het eerste wat we doen als we onze ogen openen is op onze mobiele telefoon kijken, maar verstandig is het niet. Het is een stuk gezonder als je dat ding na het ontwaken even laat voor wat het is. We hebben 4 belangrijke redenen op een rijtje gezet.

Verslaafd aan dopamine

Even de meldingen op je social media-accounts checken of een spelletje spelen. Als jij je smartphone gebruikt dan komt er dopamine vrij, dat verklaart de smartphoneverslaving van veel mensen. Als je in de ochtend meteen op je smartphone gaat zitten dan krijg je een dopamine-shot. Je zal vervolgens de hele dag hunkeren naar dopamine, en bij elke gelegenheid onbewust je smartphone pakken zoals op school of op je werk. Niets lijkt dan nog interessant, behalve je telefoon.

Bekijk ook:
Natuurlijke kracht: pak je vitamine D uit zonlicht dit voorjaar

Je wordt onrustig wakker

Als je wakker wordt dan kun je het beste even rustig blijven liggen zonder je mobiele telefoon te pakken. Net zoals bij het in slaap vallen, wordt een mens wakker in verschillende fases. Als je niet de tijd neemt om wakker te worden dan raken je hersengolven uit balans, waardoor je stress gaat ervaren en de rest van de dag vermoeider zal zijn. Als je meteen je telefoon pakt na het ontwaken dan krijg je bovendien een overdosis aan informatie, iets waar je hersenen nog niet klaar voor zijn als je net wakker bent. Kies dan bijvoorbeeld voor een slimme wekker.

smartphone in bed

Je humeur wordt bepaald door je smartphone

Als je na het wakker worden meteen op je smartphone kijkt, dan zul je zonder twijfel worden geconfronteerd met slecht nieuws. Nieuws-apps stellen je op de hoogte van alle ellende in de wereld en misschien heb je terwijl je lag te slapen een vervelend appje gekregen. Het nieuws dat je vlak na het openen van je ogen leest, zet meteen de toon voor je humeur. Je kunt beter na het ontwaken even een minuut of 5 mediteren en denken aan al het goede in je leven. Noem de zaken op waar je dankbaar voor bent, dat is veel beter wakker worden.

Bekijk ook:
De betekenis van dromen: wat betekent jouw droom?

Je bent minder productief

Als je na het ontwaken meteen je smartphone checkt dan wordt je overladen door mailtjes van je werk, apps van collega’s en misschien staat je agenda open met allemaal afspraken en zaken die je nog moet regelen. Je brein krijgt op deze manier het idee dat je niet productief genoeg bent, waardoor je onnodig een versnelling hoger gaat. Je bent is een plek waar je tot rust moet komen, ook als je wakker wordt. Kijk dus pas op je telefoon als je bijvoorbeeld aan de ontbijttafel zit, of liever pas als je aan je werkdag begint. Maar goed, dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Poll Check jij direct je telefoon zodra je net wakker bent?

Ja61.5%
Nee30.8%
Soms7.7%
📊 Bekijk resultaten
Deel dit bericht
Read later
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.