3 Bizarre manieren waarmee men vroeger een plaag te lijf ging 12
Saved Read later
Deel dit bericht

3 Bizarre manieren waarmee men vroeger een plaag te lijf ging

We zijn allemaal haastig op zoek naar een vaccin tegen het coronavirus. De plaag gaat als een ware pandemie de wereld over en de wereldleiders hebben graag dat je binnen blijft, tot dat vaccin er is. Natuurlijk is al dat thuis blijven funest voor de economie, we zijn straks allemaal arm als de lockdown voorbij gaat en onderzoek in Engeland wijst uit dat:

  • Door het thuis blijven tijdens de lockdown er waarschijnlijk meer mensen zullen sterven dan aan het coronavirus.

Kortom misschien is het tijd om een oud remedie uit de kast te trekken, drie om precies te zijn. Hier zijn 3 bizarre manieren waarmee men vroeger een plaag te lijf ging!

Met geur

Vroeger had men het idee dat een slechte geur de veroorzaker was van ziektes. Het weghalen van de slechte geur was een prima manier om een ziekte een halt toe te roepen. In 1357 kreeg je geen boete voor het met vijf vrienden buiten hangen, je kreeg een boete als je vies ruikende producten van dieren buiten achter liet zoals bijvoorbeeld hondenpoep.

Natuurlijk kreeg je in 1357 nooit alle vieze geur weg, de middeleeuwen waren natuurlijk het afvoerputje van het menselijke bestaan en dus was er ook een andere oplossing, parfume. Een prachtig middel was Four Thieves Vinegar aka Marseilles Vinegar. Het middel samengesteld door vier dieven was een combinatie van azijn, knoflook, spijzen en kruiden. De dieven gebruikte het om de huizen van mensen leeg te roven die aan de plaag waren gestorven. Door het parfum zouden ze zelf veilig zijn van de plaag. Toen ze uiteindelijk opgepakt werden gaven ze het geheime recept om ophanging te voorkomen af aan de politie.

Bekijk ook:
5 gruwelijke middeleeuwse straffen

Dood een kat of hond

Het klink misschien een beetje als een satanistisch offer, maar wees niet benauwd het blijft er niet bij eentje. Katten en honden massaal afslachten was een perfect middel om de plaag buiten de deur te houden. De dieren brachten op zeker de verschrikkelijke ziektes je huis binnen dus kop eraf of op de brandstapel ermee. In Engeland was het vooral het eerste, in Frankrijk ving men katten met netten en keek toe hoe de dieren levend verbrande in het vuur. De as van de dieren was wel een welkome gast, deze hielp namelijk tegen heksen en bracht geluk.

Sommige onderzoekers stellen dat het massaal afslachten van de dieren de plaag waarschijnlijk hielp met verspreiden. Katten gaan namelijk net als honden achter ratten aan en die ratten brachten veel plagen met zich mee. Maar de zwarte dood bijvoorbeeld kwam van vlooien en hoewel die op de ratten zaten zouden ze ook best op de kat kunnen hebben gezeten. Dus, koppen snelle of verbranden!

Bekijk ook:
Dit zijn de grootste mysteries uit de geschiedenis

Jezelf kapot slaan met een zweep

In de oudheid dacht men dat Appollo mensen neerschoot met onzichtbare pijlen om ze zo ziek te maken en te straffen. In de prachtige middeleeuwen was het natuurlijk niet Appollo maar God welke de ongelovige en zondaars strafte door ze ziek te maken. De kerk kwam snel met een oplossing voor de plagen, het straffen van het zondige lichaam.

Hoe werkte het? Je nam een drie puntige zweep met knopen en in de knopen stak je scherpe voorwerpen zoals spijkers. Vervolgens sloeg je met de zweep je rug kapot tot bloedens aan toe en zo verliet de zonde je lichaam. Als je dan zonder zondes de bloedingen overleefde dan zou God je zeker vergeven en zorgen dat je niet ziek zou worden van de plaag. Rond het jaar 1349 was het zo populair dat grootte groepen mensen naakt door de straten van Londen liepen om zich op deze manier van hun zondes te ontdoen.

De Paus: Paus Clement VI kwam dat zelfde jaar nog met een wet die dit allemaal verboden maakte. Niet omdat hij dacht dat het een slechte zaak was dat mensen zichzelf kapot sloegen met zwepen, maar vooral omdat ze zo zelf hun zondes teniet konden doen. Met het verbod in stand was de manier om je van je zondes af te komen gewoon weer geld geven aan de Katholieke Kerk.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Jeroen VanderPloeg

Jeroen schrijft sinds 2017 voor zowel nationale als internationale bedrijven. Bij Trending richt hij zich op de laatste trends. De trends waar hij over schrijft richten zich: mode, games, nieuws, gadgets en natuurlijk ook al het andere wat trending is. Jeroen zit overal bovenop om jou ‘up-to-date’ te houden. Ook tijdens zijn reizen is hij altijd opzoek naar de laatste trends.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.