in ,

Kinderen geweigerd bij opvang om snottebel

Met een bel terug naar huis

Kinderen zijn ware professionals als het gaat om het creëren van snottebellen. Zelfs als ze niet ziek zijn toveren ze met gemak glanzende, met koekkruimels verzadigde, perfect glanzende bellen uit hun neusjes. Maar daar zit de kinderopvang niet op te wachten! Snot is verkouden, dus ziek, dus mogelijk het coronavirus. Wegwezen addergebroed! Terug naar je ouders. Kinderen worden geweigerd bij de opvang om een snottebel, terecht? Lees snel verder.

Paniek

Nikkie van der Valk werd onlangs gebeld door de kinderopvang; of ze onmiddellijk haar kostbaarste bezit op wilde halen. Loïs had een snottebel en was dus een reëel risico. Nikkie snelde naar de opvang om dit gevaar weg te halen tussen de rest van de kinderen, want een uitbraak? Dat zorgt voor paniek, en dat kunnen ze niet gebruiken.

Coronatest

Toen Nikkie de GGD belde voor een coronatest kreeg ze te horen dat de test zeer ongemakkelijk is voor een kind. Ze duwen nu eenmaal een wattenstaafje tot aan de frontale kwab in je hersenen. En dat allemaal voor een snottebel? Nikkie besloot Loïs dit leed te besparen en haar thuis te houden, waardoor ze nu zelf ook thuis zit.

Immuunsysteem

Kinderen en snot zijn onlosmakelijk verbonden, soms in letterlijke zin. Als je een peuter optilt mag je er vanuit gaan dat er een sliert op je nieuwe trui terechtkomt of dat het kind zijn handje in jouw mond stopt, en raad eens waar het daarvoor in heeft gezeten? Kinderen maken nu eenmaal liters snot aan, dat helpt ze bij het opbouwen van hun immuunsysteem, geheel ongevaarlijk dus. Maar maak ze dat bij de opvang maar eens wijs.

Landelijk probleem

Het snottebel-probleem is een landelijk probleem. Bij ouderorganisatie Boink komen dagelijks telefoontjes binnen van verontruste ouders die noodgedwongen met hun spruitjes thuiszitten omdat ze met een snottebel een duplo kasteel aan het bouwen waren. Het RIVM adviseert dat men met verkoudheidsklachten thuis moet blijven, maar ja, kinderen hebben nu eenmaal snottebellen, dus moet het dan zo strikt worden nageleefd in deze gevallen?

Gjalt Jellesma

Boink voorzitter Gjalt Jellesma adviseert kinderdagverblijven om een kind niet zomaar te weigeren. Het advies is om met de ouders van het kind in gesprek te gaan, want ouders weten als geen ander of hun kind ziek is, of niet. Dus gewoon naar school met dat tuig! En stop meteen een extra pakje toetenvegers in dat rugtasje.

Bekijk ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.