Gratis maandverband en tampons voor jonge meisjes 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Gratis maandverband en tampons voor jonge meisjes

Er is weliswaar een Wikipedia pagina voor, maar veel mensen zullen het woord niet kennen. Menstruatie-armoede. Uit onderzoeken van hulporganisatie Plan International en De Bovengrondse (platform voor feminisme), blijkt dat het ook Nederland voorkomt. Menstruatie-armoede, oftewel meisjes en jonge vrouwen die geen geld hebben voor tampons of maandverband tijdens hun maandelijkse periode. Het gaat om negen procent van de meisjes en jonge vrouwen tussen 12 en 25 jaar en komt vooral voor bij klanten van de Voedselbank en dak- en thuislozen.

Dubbel taboe

Volgens de organisaties veroorzaakt menstruatie-armoede een dubbel taboe. Het bespreken van geldgebrek is al lastig, over menstruatie praten komt daar dan ook nog eens bij. Ook blijkt dat de helft van de meisjes en jonge vrouwen zich vies voelt als ze ongesteld zijn. Allemaal redenen waardoor het probleem niet wordt aangekaart bij hulpverleners. Ongesteldheid moet uit de taboesfeer gehaald worden. Er is sinds kort, voor zover dat helpt, zelfs een ongesteldheids-emoji.

Gratis maandverband en tampons voor jonge meisjes 14

Alternatieven voor maandverband

De vrouwen die geen menstruatiemateriaal kunnen betalen, gebruiken daarvoor hele creatieve oplossingen. Soms wordt wc-papier gebruikt, maar ook luiers of oude t- shirts worden gebruikt. En dan is er nog twee procent dat maandverband of tampons hergebruikt. Niet verstandig, het kan leiden tot irritaties en zelfs tot infecties.

Bekijk ook:
Sexting: een serieus probleem van deze tijd

Wat kost maandverband

Over welke kosten hebben we het eigenlijk? Een doosje tampons of pakje maandverband is al te verkrijgen vanaf ongeveer 60 cent, en dan lopen prijzen op tot 3 euro. Of, wie voor een duurzamere oplossing gaat, tot zo'n 15 euro voor een menstruatiecup of 20 euro voor drie stuks wasbaar maandverband.

Menstruatie wereldwijd

In andere landen op de wereld wordt er heel verschillende met menstruatie omgegaan. Zo worden meisjes en vrouwen in Nepal een week lang verbannen naar een schuur, omdat ze als onrein worden gezien. En mogen menstruerende meisjes in Uganda niet door de tuin lopen, omdat gedacht wordt dat planten anders doodgaan. In veel Afrikaanse landen gaan meisjes overigens niet naar school als ze ongesteld zijn.

In zowel Schotland als Engeland wordt op scholen gratis tampons en maandverband beschikbaar gesteld. In Utrecht maken de politieke partijen GroenLinks, D66 en Student & Starter zich sterk om ook gratis materiaal te verstrekken. GroenLinks raadslid Julia Kleinrensink: “Het is heel schrijnend wanneer vrouwen te weinig geld hebben om maandverband of tampons te kopen en hier door schaamte niet om durven te vragen. Naast ongemak zitten er gezondheidsrisico’s aan en kan het ervoor zorgen dat ze school- of werkdagen missen. GroenLinks vindt de gezondheid van deze vrouwen belangrijk en dat zij volwaardig mee te kunnen doen in onze samenleving.”

Bekijk ook:
Dit is de gemiddelde schermtijd van Nederlanders en dit kun je doen om het te beperken

Naast het bestrijden van armoede en een landelijke aanpak ziet Kleinrensink een aantal mogelijkheden voor de gemeente: “Tampons en maandverband zouden bijvoorbeeld gratis verstrekt kunnen worden bij de voedselbank en de nachtopvang voor dak- en thuislozen. Of bij scholen en bibliotheken. Daarnaast kan de gemeente in gesprek gaan met zorgverzekeraars over de vergoedingen.”

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.