Gewrichtspijn: mogelijke oorzaken en oplossingen 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Gewrichtspijn: mogelijke oorzaken en oplossingen

Pijnlijke en stijve gewrichten, veel mensen hebben er last van. Dit kan zowel dagelijks zijn als af en toe. Heb jij te maken met ernstige gewrichtspijn? Dan kan dit je flink gaan beperken in je dagelijkse activiteiten. Om te voorkomen dat gewrichtspijn je mobiliteit vermindert is het belangrijk dat je weet wat gewrichtspijn kan veroorzaken en wat je kunt doen om deze pijn te verminderen. 

Mogelijke oorzaken van gewrichtspijn

Voordat je op zoek gaat naar oplossingen tegen gewrichtspijn, is het belangrijk om te weten wat de pijnlijke en stijve gewrichten kan veroorzaken. Er zijn drie mogelijke oorzaken voor gewrichtspijn: een ontsteking, overbelasting of artrose.

In het geval van een ontsteking geeft de gewrichtspijn niet alleen pijn, maar valt er ook een zwelling te zien bij het gewricht. De zwelling en de pijnklachten maakt het moeilijker om het gewricht te buigen, streken of bewegen. In sommige gevallen is een ontstoken gewricht warm of rood, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn.

De meeste gewrichtspijn wordt veroorzaakt door langdurige overbelasting. Dit kan zowel ontstaan door een zware belasting als door veel herhaling van een beweging. Ben je bijvoorbeeld door corona enthousiast begonnen met hardlopen maar ben je hierbij wat te hard van stapel gelopen? Dan kan het zijn dat je last krijgt van klachten aan je knieën en/of enkels door overbelasting van de gewrichten. Mensen met overgewicht krijgen sneller te maken met gewrichtspijn door overbelasting doordat de gewrichten te veel gewicht moeten dragen.

Bekijk ook:
Dit zijn de 7 beste oefeningen om af te vallen

Ten slotte kan er pijn en stijfheid in gewrichten ontstaan door artrose. In Nederland zijn er haast 1,5 miljoen mensen met artrose. Je kunt onder andere artrose krijgen in je vingers, de basis van de duimen, in je knieën of heupen. De klachten zijn het ergst in de ochtend of als je even niet bewogen hebt en weer op moet starten. Dit wordt dan ook wel startpijn genoemd. Artrose komt het meest voor onder ouderen. De kans op artrose neemt toe naarmate de leeftijd vordert.

Gewrichtspijn: mogelijke oorzaken en oplossingen 15

Zo kom je van gewrichtspijn af

Er zijn verschillende manieren waarop je zelf actie kunt ondernemen, of je nu last hebt van gewrichtspijn door een ontsteking, overbelasting of artrose. De lichaamseigen stof glucosamine helpt bij de vorming van gewrichtskraakbeen. Wanneer er een glucosamine supplement wordt gebruikt in combinatie met de juiste voeding en voldoende lichaamsbeweging kan het zorgen voor een verlichting van de klachten. Het is lastiger om te bewegen wanneer je last hebt van gewrichtspijn, maar toch is het zeer belangrijk om in beweging te blijven. Dit geldt ook als het gewricht ontstoken is.  Je spieren en gewrichten blijven namelijk soepel door beweging, wat goed is voor het genezingsproces.

Bekijk ook:
De 10 beste tips tegen hooikoorts

Ga bijvoorbeeld zwemmen. Het water duwt je lichaam omhoog en zorgt ervoor dat je een gevoel van gewichtloosheid ervaart. Hierdoor is de belasting op de gewrichten minimaal als je rustig in beweging komt. Ook wandelen, fietsen, golfen en yoga zijn uitstekende bewegingsvormen voor mensen met gewrichtspijn. Dit zijn 5 redenen waarom je nu met yoga moet starten

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.