Vaccinatiedruk of vaccinatieplicht
Saved Read later
Deel dit bericht

Geen vaccinatieplicht, maar vaccinatiedruk

Inmiddels zijn er bijna 22 miljoen vaccinaties gedaan in Nederland. Uiteraard zijn er voor de meeste vaccins 2 injecties nodig. Omdat jonge kinderen nog niet ingeënt worden, is de vaccinatiegraad in Nederland inmiddels een van de hoogste ter wereld. Geschat wordt dat 90% van de volwassenen minstens al één injectie heeft gehad en 70% volledig is gevaccineerd.

Hoe hoger de vaccinatiegraad hoe groter de kans dat corona minder besmettingen oplevert, menen de virologen. Om die reden wordt er ook weer met enige regelmaat gesproken over vaccinatieplicht omdat nog steeds een belangrijk deel van de bevolking zich niet wil laten inenten. In delen van de westerse wereld is er al een beperkte vaccinatieplicht ingevoerd.

In Frankrijk moet medisch personeel zich laten inenten tegen corona. De sanctie is dat er ontslag volgt indien hier niet aan wordt voldaan. Hetzelfde geldt voor de Amerikaanse strijdkrachten. Demissionair premier Rutte heeft gezegd dat Nederland dat voorbeeld niet zal volgen, omdat een vaccinatieplicht niet past binnen de samenleving, zoals wij die kennen. Is er een andere weg? Bij onze oosterburen is er een beslissing genomen die verstrekkende gevolgen zou kunnen hebben.

Bekijk ook:
Coronamaatregelen gelden misschien langer voor niet-gevaccineerde mensen

De vaccinatiedruk in Duitsland

Er bestaat al lang de indruk van de Bondsregering van Angela Merkel verder zou willen gaan waar het de strijd betreft tegen corona dan enkele ‘Länder’. De Bondsstaten hebben van oudsher veel meer zeggenschap dan de provincies bij ons. Dat geldt nu ook bij de coronacrisis en Merkel moet overleggen als ze bepaalde maatregelen in heel Duitsland wil doorvoeren.

Vaak zijn er ook enkele dwarsliggers die dat soort regelgeving afzwakken. Toch is er een nieuwe afspraak over maatregelen gemaakt die in heel Duitsland zullen gaan gelden per 11 oktober. Deze regels zijn duidelijk bedoeld om de druk op ongevaccineerden verder op te voeren. Vanaf de genoemde datum zal testen op corona niet meer gratis zijn. Na 10 oktober  zal toegang tot plaatsen waar veel mensen komen worden beperkt. Dat geldt niet alleen voor evenementen of horeca maar bijvoorbeeld ook voor kerkbezoek.

Alleen gevaccineerden, mensen die genezen zijn van corona en personen die een recente negatieve test kunnen overleggen, zijn nog welkom. In de wandelgangen fluistert men dat de regering van Merkel in principe de negatieve testen wou uitsluiten, maar dat de maatregel is afgezwakt om alle bondsstaten mee te krijgen. Overigens geldt de regel niet voor kinderen onder de 18 en personen die men om medische redenen afraadt om zich te laten vaccineren. Het is echter wel duidelijk dat de druk in Duitsland flink wordt opgevoerd.

Vaccinatiedruk

Verplichte vaccinaties op de werkvloer

In veel landen zijn versoepelingen ingevoerd die later weer geheel of gedeeltelijk moesten worden ingetrokken door de deltavariant van het virus. Vooral in Engeland bleek dat horecapersoneel zo veelvuldig besmet werd dat horecagelegenheden weer moesten sluiten wegens gebrek aan personeel.

Bekijk ook:
Horecabedrijven in een dieptepunt

Dat is ondernemers beslist niet ontgaan. Er lijkt dan ook een trend te zijn dat ondernemingen verwachten van de medewerkers dat ze zich laten vaccineren ook als er geen landelijke verplichting bestaat. In de VS werden drie medewerkers van CNN, de internationale nieuwszender, ontslagen omdat ze weigerden zich te laten inenten. Het is in de VS uiteraard eenvoudiger om werknemers te ontslaan.

In Nederland mag een werkgever niet van een werknemer vragen om zich te laten vaccineren. Verder mag een werkgever niet vragen aan zijn medewerkers of ze gevaccineerd zijn. Alleen een bedrijfsarts mag die vraag stellen mits er een gegronde reden voor is en dat valt dan daarna onder de geheimhoudingsplicht. Toch is duidelijk dat ook bedrijven de druk opvoeren met betrekking tot vaccinatie. Het is ook niet 100% duidelijk of een rechter een ontslag vanwege niet gevaccineerd zijn, zou verwerpen. Het Europese Hof heeft immers vaccinatieplicht als een recht gezien van de overheid indien de volksgezondheid daarmee is gediend. In hoeverre die uitspraak ook in een arbeidsverhouding kan worden toegepast, is nog niet getoetst

Hoe denk je hier eigenlijk over? Hieronder kan jij je reactie plaatsen.

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.