Dit doet suiker met je lichaam 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Dit doet suiker met je lichaam

Dat suiker nou niet bepaald het meest gezonde is wat je binnen kunt krijgen is natuurlijk bekend. Maar aan de andere kant kunnen we ook niet leven zonder suiker, het is een belangrijke brandstof. Het is daarom eigenlijk best wel belangrijk om je suikerconsumptie goed in de gaten te houden. Dat het veel negatieve effecten heeft is bekend. Maar wat doet suiker nou eigenlijk precies met je lichaam? 

Energie is nodig om te kunnen leven

Suiker is een ontzettend belangrijke brandstof in het lichaam. Wanneer je suiker binnenkrijgt zorgt dat ervoor dat je lichaam het omzet in energie. Hierdoor kunnen we simpelweg gewoon de dingen doen die we moeten doen. Door deze vorm van energie kunnen we namelijk bewegen en simpelweg leven. Maar puur suiker bevat eigenlijk niet heel veel positiefs.

Suiker sloopt je lichaam

Wanneer je teveel suiker eet gaat je lichaam uiteindelijk kapot. En dat is lastig. Want aan de ene kant heb je het nodig en stimuleert je lichaam je ook tot het binnenkrijgen van meer suikers. Wanneer je frisdrank drinkt of eten met suiker nuttigt komt er namelijk dopamine vrij. Dopamine is het gelukshormoon. Je zult dus altijd een prettiger gevoel krijgen wanneer je suikerrijk hebt gegeten. En doordat dit onbewust gebeurd, stimuleert je lichaam je ook onbewust tot het nuttigen van meer suikers.

Bekijk ook:
Dit zijn de 3 must have cocktailrecepten voor deze zomer!

Pas goed op met je tanden!

In principe is suiker zelf niet eens zo slecht voor je tanden. Het is voornamelijk het chemische proces dat daarna plaatsvindt in je mond. Want zodra jij deze suikers nuttigt zorgen de bacteriën in je mond ervoor dat deze suikers worden omgezet in zuur. Uiteindelijk daalt hierdoor de pH-waarde in je mond en daardoor lost je tandglazuur weer gemakkelijker op. Is je tandglazuur opgelost? Dan krijg je gaatjes. Wanneer je er voor zorgt dat je niet teveel suikers binnenkrijgt op een dag kan je tandglazuur zichzelf herstellen.

Je krijgt echt teveel suiker binnen

Doordat suiker zo gemakkelijk te verkrijgen is krijg je al snel teveel suiker binnen. Sterker nog, doordat suiker zo gemakkelijk te verkrijgen is wordt dit vrijwel overal in verwerkt door de voedselindustrie. Een aantal jaar geleden kregen we namelijk een stuk minder suiker binnen. Vijftig jaar geleden at en dronk de gemiddelde Nederlander ongeveer één kilogram suiker per jaar. Nu, vijftig jaar later, is dat aantal vervijftigvoudigd. Ja je leest het goed. We eten en drinken gemiddeld 50 kilogram suiker per jaar.

Bekijk ook:
Goedkoper boodschappen doen: deze 5 sites helpen besparen

Ga voor de gezonde variant

Suiker bestaat in tal van varianten. Gezond en ongezond. En hoewel suiker op zichzelf gewoon niet heel gezond is, is het wel nodig. Daarom is het beter om voor de gezondere alternatieven. Eet daarom voldoende fruit, want deze suikers zijn over het algemeen toch de gezondere oplossing.

Suiker heet niet alleen suiker

We worden misleidt door de voedingsindustrie. Suiker heet namelijk niet alleen suiker. Er zijn tal van benamingen voor suiker. Om je even een beeld te geven hebben we hier dan ook maar even een lijst gemaakt van de verschillende soorten suikers. Want het houdt echt niet op bij woorden waar het woord “suiker” zelf in verwerkt zit. Denk je dus dat er geen suiker in jouw eten zit? Leg de ingrediënten dan maar even naast deze lijst. En dit zijn alleen nog maar de meest gebruikte andere benamingen voor suiker, er zijn er nog meer.

 • agave
 • ahornsiroop
 • dextrose
 • disachariden
 • fructose
 • glucosestroop
 • karamel
 • lactose
 • melasse
 • monosacharide
 • muscovado
 • sacharose
 • stevia
 • treacle

Bekijk ook:

Thom

Thom schrijft teksten sinds de herfst van 2013. In de afgelopen jaren heeft hij tal van ervaringen opgedaan op het schrijven van teksten. Van verkoopteksten tot nieuwsartikelen en van productomschrijvingen tot beschrijvingen van applicaties.

One Comment

 1. JohanBr Reply

  Wat een nonsens. Suiker in fruit is exact hetzelfde als suiker uit bieten of suikerriet. Een aantal van de producten die je noemt bevatten veel suiker maar zijn dat niet. Stevia is een compleet andere zoetstof en is een suikervervanger. Als je een dergelijke tekst wil schrijven, zorg dan dat je weet waar je het over hebt.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.