Hoe gezond is druivensuiker? 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Hoe gezond is druivensuiker?

Dextrose, dat in de volksmond ook wel druivensuiker wordt genoemd, is een enkelvoudige suiker. Het komt in vrijwel alle voedingsmiddelen voor die koolhydraten bevatten.

Een gemiddelde zoete druif bestaat voor 7% uit dextrose, ook ander fruit en bijvoorbeeld granen hebben een dextrose gehalte. Druivensuiker kan je ook in pure vorm kopen bij drogisten of apothekers als snoepjes of supplementen. Dat geeft al vaak het beeld dat dextrose goed voor je is en in ieder geval beter dat de gewone kristalsuiker die je al dan niet in de koffie doet.

Waar gebruikt ons lichaam suiker voor?

Suikers zijn de brandstof die de spieren nodig hebben om hun werk naar behoren te doen. Omdat producten met koolhydraten suikers bevatten worden die in de spijsvertering vrijgemaakt om als brandstof gebruikt te worden.

Zonder suikers kunnen we derhalve niet leven omdat de spieren daardoor niet meer zouden functioneren en in verval zouden raken. Het is derhalve geen kwestie van gezond zijn of niet van suiker, het is een van de stoffen die noodzakelijk is voor een gezond lichaam. Het draait hierbij om de balans. Ieder mens heeft een bepaalde hoeveelheid suiker nodig maar overdaad schaadt ook hier.

Bekijk ook:
10 effectieve sporten om snel fitter te worden

Overtollig suiker wordt door het lichaam niet uitgescheiden maar omgezet in vet om te gebruiken in tijden dat er onvoldoende voeding beschikbaar is. Die tijden hebben we in het rijke westen al vele jaren niet meegemaakt.

Suiker is geen gif

Sinds de consumptie in het westen is toegenomen na de Tweede Wereldoorlog, wordt suiker ook wel het ‘witte gif’ genoemd. De welvaart heeft er toe geleid dat er te veel en niet gevarieerd wordt gegeten. Overgewicht als gevolg van verkeerde voeding heeft welvaartsziekten tot gevolg die vooral met het hart en vaatstelsel verband houden. Deze worden toegeschreven aan suiker (en verzadigde vetten) in ons voedingspatroon.

Dat is echter alleen juist als met beseft dat te veel suiker het probleem is en niet het product op zich. Omdat de behoefte aan zoet in ons voedingspakket is gebleven zijn producenten op zoek gegaan naar vervangende zoetstoffen, die echter ook vaak bijwerkingen hebben. De keuze voor minder zoet zou logischer zijn.

Hoe gezond is druivensuiker? 15

Waarom dextrose gebruiken?

Zoals hierboven is toegelicht is dextrose een suiker en is daarmee niet gezonder of ongezonder dan andere suikers zoals kristalsuiker uit bieten of rietsuiker. Het verschil is uitsluitend dat druivensuiker een enkelvoudige suiker is en veel sneller door het lichaam kan worden opgenomen dan meervoudige suikers. Hiervan wordt onder andere in de medische wereld gebruikt van gemaakt.

Bekijk ook:
Onderzoek wijst uit: elk broodje knakworst kost je 35 minuten van je leven

Als mensen via een infuus worden gevoed wordt daarbij dextrose als suiker gebruikt. Ook als iemand een lage suikerspiegel heeft in het bloed kan dat snel worden opgelost met een kleine hoeveelheid dextrose. Maar de bekendste toepassing van dextrose is in de sport, zowel professioneel als hobbymatig, Bij extra inspanning verbranden de spieren suiker.

Na de sportieve prestatie is er dan ook vaak een tijdelijk tekort aan suiker in het bloed. Door dextrose te gebruiken kan dat tekort snel aangevuld worden. Hierdoor is het mogelijk dat de spieren ook krachtiger worden omdat eiwitten dan worden gebruikt om extra spiermassa te vormen.

Bekijk ook:

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.