Koffiedrinkers hebben minder lichaamsvet 8
Saved Read later
Deel dit bericht

Koffiedrinkers hebben minder lichaamsvet

Goed nieuws voor de fervente koffiedrinkers onder ons. Begin jij iedere ochtend met een bakkie pleur, en omarm jij de cafeïne die door je aderen stroomt? Dan heb je geluk. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat koffiedrinkers over het algemeen minder lichaamsvet hebben. 

Begin vorige maand publiceerden onderzoekers de resultaten van hun onderzoek naar de connectie tussen het drinken van koffie en lichaamsvet in The Journal of Nutrition. Deelnemers van het onderzoek waren twintig tot 69 jaar oud en werden onderverdeeld in groepen. De hoeveelheid koffie die werd gedronken tijdens het experiment werd gecategoriseerd in 0 (geen koffie), <0,25 kopje koffie, tussen 0,25 en 1 kopje koffie in, 1 kopje koffie, 2 tot 3 kopjes koffie of meer dan 4 kopjes koffie. Zowel koffie met cafeïne, als deca-koffie werden gemeten.

Door koffie te drinken heb je minder lichaamsvet

Uit de resultaten blijkt dat koffiedrinkers daadwerkelijk minder lichaamsvet hebben. Vooral vrouwen plukken de voordelen van het drinken van koffie. Vrouwen die twee tot drie kopjes koffie drinken op een dag hebben gemiddeld zo'n 2,8% minder lichaamsvet dan vrouwen die het bakkie pleur helemaal overslaan. Bij mannen is dit ‘maar' 1,3%. In een interview met wetenschaps-website Scientias, zegt een van de onderzoekers Chao Chao, het volgende: “er zijn enkele verklaringen voor dit geslachtsverschil,” aldus de onderzoeker. “Mannen hebben sowieso minder vet dan vrouwen; daarom is er veel meer ‘ruimte’ voor vrouwen om de hoeveelheid vet te verminderen in vergelijking met mannen.”

Bekijk ook:
Bij deze dönerzaken koop je de beste kapsalon van Nederland

Afvallen door koffie te drinken

Ook blijkt uit het onderzoek dat koffie ook een middel is tegen overgewicht. Vrouwen die veel koffie drinken hebben minder last van overgewicht. Bij vrouwen tussen de 22 en 44 jaar is dit 3,4%, bij vrouwen tussen de 45 en 69 jaar is dit zelfs 4,1%. Hier kun je de conclusie trekken dat er in koffie een stofje zit die zorgt dat het gewicht in balans blijft. In het interview met Scientias geeft Chao Chao echter wel aan dat het nu niet de bedoeling is dat vrouwen en mannen massaal koffie gaan drinken om af te vallen.

Afvallen door koffie te drinken

De onderzoeker zegt in het interview dat die stofjes in koffie de hormoonproductie reguleren waardoor het vetmetabolisme wordt bevordert. Dat is het proces waar het lichaam vetten afbreekt die zijn opgenomen in de darmen. Als dat wordt versneld, wordt vet minder snel opgeslagen. Vervolgonderzoek moet duidelijk maken of dat ook echt zo werkt. Belangrijk is volgens Chao Chao, dat men naast het drinken van koffie ook gezonde voedingstoffen tot zich nemen. Zonder dat te doen heeft koffie ook niet het gewenste effect en zul je nooit op een gezonde manier afvallen.

Bekijk ook:
Dit is de reden waarom kipnuggets bij McDonalds 4 verschillende vormen hebben

Is koffie gezond of ongezond?

Voorgaande jaren is er enorm veel onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van koffie en cafeïne die daarin zit. Uit al deze onderzoeken komen verschillende conclusies naar voren. Zo blijkt uit dit onderzoek dat koffie zorgt voor minder lichaamsvet, maar blijkt uit een ander onderzoek dat de cafeïne in koffie kan zorgen voor een heuse koffieverslaving.

Vanuit de wetenschap wordt geadviseerd om maximaal 400 milligram cafeïne tot je te nemen. Dit staat gemiddeld gelijk aan vier kopjes koffie per dag – dit verschilt echter in de grootte en sterkte van je bakkie pleur. Ga je hier over heen? Dan kan je verslaafd raken aan cafeïne en dit kan leiden aan afkick-verschijnselen als je niet aan je dagelijkse dosis voldoet. Dat sommige mensen in de ochtend eerst een kopje koffie moeten drinken om te kunnen functioneren zit dus niet alleen tussen de oren, maar het lichaam heeft dus echt die cafeïne nodig om te kunnen werken.

Dus koffie kan hartstikke gezond zijn als je het met mate drinkt. En dat betekent: niet meer dan vier kopjes koffie per dag. Benieuwd naar meer feitjes over koffie? Hier lees je onder andere over de Balinese Luwak-koffie.

1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.