Ben jij een angsthaas? Bekijk dan meer horrorfilms
Saved Read later
Deel dit bericht

Ben jij een angsthaas? Bekijk dan meer horrorfilms

Angst is iets dat iedereen wel eens voelt. Het is een reactie op mogelijk gevaar en heeft invloed op je lichamelijke toestand. Als je angst ervaart, gaat je bloedruk omhoog, je hart gaat sneller kloppen en je spieren spannen zich aan. Je maakt je klaar om je te verdedigen of om weg te rennen.

Angst verdwijnt meestal weer na een korte periode en er is niet altijd een echte oorzaak voor aan te wijzen. De een is gewoon vaak angstiger dan een ander. De psycholoog Jeffrey Wijnberg adviseert angsthazen om meer horrorfilms te bekijken, omdat er dan gewenning zou optreden, maar hij staat ook bekend om zijn provocatieve uitspraken.

Het is nu eenmaal bekend dat sommige kijkers überhaupt geen last hebben van angstgevoelens bij het kijken naar een horrorfilm, terwijl een ander er maandenlang een probleem mee kan hebben en er slecht door slaapt of angstiger is dan voorheen. Dat angst ten dele erfelijk is, blijkt uit diverse onderzoeken. Ook andere zaken spelen een rol.

1. Goed overlevingsinstinct

In de oertijd kwam de gemiddelde mens veel vaker in gevaarlijke situaties terecht. Als een beer op je afkwam die jou als prooi zag, kon je maar beter adequaat reageren en dat is makkelijker als je lichaam daarop voorbereid is. Het was en is dus logisch om angst te voelen in bepaalde situaties al lopen er niet zoveel beren meer rond. Bang zijn in een situatie waarvan jij vermoed dat deze gevaarlijk zou kunnen zijn, is niet de slechtste eigenschap die je kan hebben.

Bekijk ook:
Tijd voor romantiek? De beste romantische films & series op WithLove

Angsthaas

2. Intelligentie

Het zal menig angsthaas goed doen dat er een duidelijk verband is ontdekt tussen angststoornissen en een hoger IQ. Wetenschappers vermoeden dat de intelligente mensen zich meer zorgen maken over allerlei zaken. Dat gepieker wordt gecombineerd met een meer gedetailleerd geheugen. Er zijn gewoon meer zaken waarover jij je zorgen maakt en dat zorgt voor extra angst. Ga nu echter niet overal lopen verkondigen dat je intelligent bent gelet op het feit dat je een angsthaas bent. Ook mensen met een heel laag IQ zijn vaak bang omdat ze minder succes hebben in het leven.

3. Empathie

Daadwerkelijk proberen te voeren hoe een ander zich voelt, noemen we cognitieve empathie. Dit in tegenstelling tot de affectieve empathie. Daarbij gaat het om meevoelen met een ander. Als er zoveel op een ander wordt gelet en diens gevoelens kan dat leiden tot sociale faalangst. Hierbij is de empathie meer egoïstisch terwijl het meestal wordt geassocieerd met geven om anderen.

Bekijk ook:
Last van allergie? Verminder pollen en luchtverontreiniging in huis

Is het gewone angst of beheerst het je leven?

Er zijn zeer veel mensen die last hebben van een of meer angststoornissen. Vaak valt daar probleemloos mee te leven, zoals de angst voor spinnen waar een behoorlijk percentage van de Nederlandse bevolking mee kampt. Als de angst echter zo overheersend wordt dat iemand niet meer kan slapen zonder de absolute zekerheid dat er geen spin in de kamer is, wordt het tijd om professionele hulp te zoeken. Als jij echte angst voor horrorfilms hebt, is het geen goed idee om er eentje op te zetten als je alleen bent.

Bekijk ook: 

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.