kosten oprichten politieke partij
Saved Read later
Deel dit bericht

Zoveel geld kost het om een eigen politieke partij op te richten

Pieter Omtzigt trekt zich terug uit de formatiegesprekken. De NSC-leider zegt dat hij zeer geschrokken is van een aantal brieven waarin ‘de staat van de overheidsfinanciën’ staat beschreven. Omtzigt begon zijn partij – Nieuw Sociaal Contract – in 2023. Iedereen kan een politieke partij beginnen, maar wat is ervoor nodig? En hoeveel geld kost het? Wij hebben de beschikbare informatie opgezocht.

Het starten van een vereniging

Het is voor iedereen mogelijk om een politieke partij op te richten, maar er zijn uiteraard wel een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden. Als iedereen zomaar de Tweede Kamer in zou stappen met een eigen bedachte partij, dan zou er chaos ontstaan. Als je jezelf verkiesbaar wil stellen, dan zul je eerst ingeschreven moeten staan bij de Kamer van Koophandel onder het kopje ‘Vereniging met volledige rechtsbevoegdheid.’ Dit kost je ongeveer 75 euro.

Als je ingeschreven staat, dan is het mogelijk om op de kieslijst te komen. Als je een vereniging opricht, dan zitten daar kosten aan verbonden. Dit moet namelijk notarieel worden vastgelegd. De eerste kosten die je dus maakt tijdens het oprichten van een politieke partij is het notarieel vastleggen van jouw vereniging (want daar begint het mee). Deze kosten variëren tussen de 400- en 1000 euro.

Bekijk ook:
Corruptie in Nederlandse politiek?

Het registreren van je partijnaam

Als je jouw vereniging notarieel vast hebt laten leggen, dan kun je bijvoorbeeld subsidies aanvragen. Met deze subsidies kun je activiteiten betalen om jouw aankomende partij vorm te geven. Je zal jouw partijnaam vervolgens moeten registreren om mee te kunnen doen aan een verkiezing. Voor de Eerste- en Tweede Kamer doe je dat bij de Kiesraad, voor gemeenteraadsverkiezingen ga je naar het centrale stembureau van de gemeente waarin je jezelf verkiesbaar wil stellen.

Het registreren van jouw partijnaam kost 450 euro als je de Tweede Kamer als doel hebt, voor de gemeenteraadsverkiezingen betaal je € 112,50. Dat is nog wel te doen, maar de echte kostenpost zit in de waarborgsom voor de kandidaatstelling van de Kamerverkiezingen. Daarvoor moet je namelijk € 11.250 neertellen. Voor de gemeenteraadsverkiezingen is dat 225 euro. Een significant verschil. Deze bedragen hebben een doel en zijn niet zomaar vastgesteld. De afgelopen jaren werden er namelijk tientallen politieke partijen geregistreerd.

Bekijk ook:
Top 5 Nederlandse politieke partijen met de meeste leden

politieke partij

De oprichting van een politieke partij

Die waarborgsom bestaat niet voor niks. Er zijn talloze mensen die een politieke partij op willen richten om Nederland te ‘verbeteren’. De waarborgsom is een kleine drempel voor politieke partijen die geen schijn van kans hebben. Dit bedrag kun je terugkrijgen, maar alleen als je minimaal 75 procent van het aantal stemmen van de kiesdeler hebt. Je hebt als partij ruim 52.000 stemmen nodig om de waarborgsom terug te krijgen.

Het draait dus allemaal om een flinke achterban. Als je een goed programma hebt, en mensen weet te overtuigen om op jouw partij te stemmen, dan kunnen de kosten laag uitvallen. Jouw partij valt en staat bij een overtuigend programma, want anders is het gedoemd om te mislukken en ben je jouw geïnvesteerde geld kwijt. Denk dus goed na voordat je besluit om een politieke partij op te richten, want het kost naast veel geld ook heel veel tijd, moeite en geduld.

Avatar foto
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

141

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.