Peiling: FVD verliest veel kiezers na breuk, weerstand tegen Mark Rutte als nieuwe premier neemt af 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Peiling: FVD verliest veel kiezers na breuk, weerstand tegen Mark Rutte als nieuwe premier neemt af

Het was weer een drukke week in Den Haag, en zeker bij Forum voor Democratie. De partij van Thierry Baudet zag meerdere Kamerleden vertrekken en dat heeft ook een gevolg op de peilingen. Uit de meest recente peiling van Maurice de Hond zou de FVD nu de helft van zijn kiezers kwijtraken. Er was dit weekend wel goed nieuws voor Mark Rutte; de weerstand tegen de VVD-er als nieuwe premier lijkt steeds meer af te nemen. 

Afgelopen week besloten Wybren van Haga, Hans Smolders en Olaf Ephraim Forum voor Democratie te verlaten. De heren zijn nog geen twee maanden lid van de Tweede Kamer, maar voelen zich nu al genoodzaakt om een eigen fractie beginnen. Het is de zoveelste keer dat prominenten van Forum de partij verlaten en dat doet het niet goed bij de kiezers.

Uit een nieuwe peiling van Maurice de Hond blijkt namelijk dat Forum voor Democratie maar liefst vier zetels zou verliezen. De partij van Baudet zou daarmee nog maar vier zetels overhouden. De kiezers lijken vooral JA21 als alternatief te zien.

Bekijk ook:
Politieke dilemma's: wat beslis jij?

JA21, Volt en BBB in de plus, CDA doet het slecht

In de huidige peiling zijn er vrij weinig verschillen te zien ten opzichte van de huidige zetelverdeling. De VVD gaat – zoals gebruikelijk – met 34 zetels (geen verschil) aan kop in de peiling. Daarachter komen D66 met 23 zetels (-1 verlies) en de PVV met 18 zetels (+1 winst).

Het CDA presteert momenteel het slechtste in de peilingen. De partij van Wopke Hoekstra zou nu vier zetels verliezen en staat momenteel op 11 zetels totaal. Alleen FVD staat op een even groot verlies.

De SP en de PvdA zouden nu allebei 9 zetels (geen verschil) halen. GroenLinks volgt met 8 zetels (-1 verlies) in de peiling. Ook de PvdD kan nu op 8 zetels (+1 winst) rekenen.

De nieuwe partijen JA21 en Volt zouden volgens de nieuwste peiling hun zetelaantal zien verdubbelen. Beide partijen kunnen op zes zetels totaal rekenen.

De ChristenUnie volgt met 5 zetels (geen verschil). Daarachter komt Forum voor Democratie met 4 zetels (-4 verlies). De SGP en DENK staan allebei stabiel op 3 zetels (0 verschil).

BBB staat in de peiling op drie zetels. De partij van Caroline van der Plas zou daarmee verdriedubbelen.

BIJ1 van Sylvana Simons heeft nu zicht op twee zetels (+1 winst). 50PLUS zou nu geen zetels meer krijgen. De partij zag onlangs nog hun enige kamerlid vertrekken, waardoor 50PLUS nu al niet meer in de Kamer wordt vertegenwoordigd.

Weerstand tegen Mark Rutte neemt af

Maurice de Hond onderzocht in zijn nieuwe peiling ook hoe groot de weerstand is tegen Mark Rutte als premier van een nieuw kabinet. Nog steeds vindt een groot deel van de kiezers dat Rutte niet meer premier moet worden, maar dat aantal neemt geleidelijk aan wel af. Vorige maand had 34 procent van de ondervraagden geen bezwaar tegen Rutte als premier, maar inmiddels ligt dat percentage alweer rond de 39 procent.

Van alle partijen is er overigens maar één partij waarbij een meerderheid van de kiezers geen bezwaar heeft tegen Rutte. Dat zijn – verrassend genoeg – de kiezers van de VVD. Ongeveer 88 procent van de VVD'ers ziet een nieuw kabinet met Rutte wel zitten. Bij het CDA-kiezers heeft Rutte vervolgens de meeste steun. Ongeveer 47 procent van de CDA'ers vindt dat de VVD-leider weer premier kan worden.

Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.