Kaag vertrekt. Hoe gevaarlijk is de Nederlandse politiek eigenlijk
Poll bekijken
Saved Read later
Deel dit bericht

Kaag vertrekt. Hoe gevaarlijk is de Nederlandse politiek eigenlijk?

Nadat eerder Mark Rutte en Wopke Hoekstra van respectievelijk de VVD en het CDA besloten geen lijsttrekker te worden voor de verkiezing van een nieuwe Tweede Kamer in november, moet ook de derde partij van de gevallen regeringscoalitie op zoek naar een nieuwe lijsttrekker. Sigrid Kaag maakte in een interview in Trouw bekend dat ook zij uit de landelijke politiek stapt.

Waarom vertrekt Kaag?

Onder leiding van Kaag was D66 qua grootte de tweede partij van het land geworden en zij koos voor een ministerschap in Rutte IV. In het interview gaf de demissionaire minister en vicepremier aan dat haar vertrek een persoonlijke keuze was geweest en de partijleiding daarin geen rol had gespeeld. Na de val van Rutte IV kwam Kaag nog even in opspraak, omdat zij Rutte zou hebben gedreigd een motie van de oppositie te steunen waardoor Rutte meteen zou moeten opstappen. Dat gebeurde niet, omdat Rutte de volgende dag zijn vertrek uit de politiek aankondigde en daarmee de motie overbodig werd. De VVD beschouwde echter het telefoontje van Kaag als een mes in de rug van Rutte. Een nieuw teken dat de verhoudingen in het kabinet grondig waren verstoord.

Bekijk ook:
Het Einde van een Tijdperk: Mark Rutte treedt af

Kaag kreeg verzwaarde beveiliging

Hoewel Kaag als minister van Financiën minder direct bij gevoelige zaken als landbouw en milieu betrokken was, werd ze toch regelmatig bedreigd. Vorig jaar stond er nog een man voor haar huis met een brandende fakkel. De politiek had derhalve flinke invloed op de huiselijke situatie van de minister. Van rechterzijde stond ze onder druk omdat ze als te ‘links’ werd beschouwd en het linkse spectrum in de politiek vond dat ze te weinig deed om linkse politiek te voeren. In het programma College Tour riepen haar kinderen Kaag dan ook op om een baan buiten de politiek te zoeken. Insiders denken dat dit haar keuze heeft beïnvloed en dat de val van het kabinet haar stap heeft versneld.

Kaag heeft maar een korte periode in de landelijke politiek gewerkt

Pas in 2017 kwam Sigrid Kaag terug naar Nederland. Voor die tijd werkte ze als topdiplomate op diverse gevoelige ambassades. Ze besloot terug te keren vanwege haar kinderen, omdat deze Nederland nog niet kenden en volledig in het buitenland waren opgegroeid. De terugkomst in Nederland was politiek gezien een triomf. Even leek het erop dat Kaag voor D66 de eerste vrouwelijke premier van het land zou kunnen worden. In plaats daarvan kwam er Rutte IV. Verder toonde ze zich ook zeer bezorgd over de verharding van de reacties op politieke besluiten. Het boerenprotest had wel iets van een revolutie waarbij ook de ministers niet werden gespaard.

Bekijk ook:
Mark Rutte stapt uit de politiek: dit gaat hij doen na het premierschap

Lijsttrekkerschap steeds vaker afgewezen

Het is derhalve begrijpelijk dat niet iedere politicus staat te springen om in de schijnwerper te komen staan. Meerdere kandidaten bij de VVD en het CDA hebben een lijsttrekkerschap al afgewezen. Bij D66 zijn de ministers Jetten en Ollongren en fractievoorzitter Paternotte in beeld voor de opvolging van Kaag. Het is nog onduidelijk hoe ze daar zelf over denken.

Poll Bedreigen van politici moet veel strenger worden bestraft om onze democratie te redden.

Eens83.3%
Oneens16.7%
Weet niet0%
📊 Bekijk resultaten
Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

972

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.