Dit zijn de VR trends van dit moment 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Dit zijn de VR trends van dit moment

Heb jij wel eens een VR-bril opgehad? De kans is groot dat je toen een VR-game hebt gedaan. VR is namelijk op dit moment erg populair onder gamers, maar langzamerhand wordt deze technologie ook gebruikt door andere industrieën. Wil je weten wat de nieuwste ontwikkelingen zijn op het gebied van VR? Dan moet je snel verder lezen, want in dit artikel bespreken we de laatste VR trends van dit moment!

Wat is VR?

VR is een afkorting voor Virtual Reality. Dit kan je in het Nederlands vertalen naar Vituele Werkelijkheid. Virtual Reality is een nieuwe techniek waarbij je – vaak met behulp van een VR headset – terecht komt in een andere wereld. Dit is een virtuele wereld en vandaar dus de toepasselijke naam.

VR bril

Toekomst van VR: zintuigen meer prikkelen

Met behulp van een VR bril kan je dus in een compleet andere (virtuele) wereld terecht komen. Die belevenis wordt vooral gecreëerd door de ogen van een gebruiker te prikkelen en dit mag je daarom wel het belangrijkste zintuig voor de VR beleving noemen. Er wordt daarbij voor een authentieke ervaring ook vaak gebruik gemaakt van geluid.

In de wereld van VR zijn er de laatste jaren nieuwe ontwikkelingen gemaakt, waarbij nog meer zintuigen worden geprikkeld om de ervaring nog echter te laten lijken. Op dit moment is het ook mogelijk om je tastzin bij een VR ervaring te betrekken. Hierbij kan de gebruiker een speciaal pak dragen, waarbij je ook je lichaam wordt betrokken bij de virtuele wereld. Als je bijvoorbeeld gaat boksen in een VR wereld, kan je dus de klappen van je tegenstander nu ook echt voelen. Hiermee lijkt de virtuele wereld nog meer op de werkelijkheid!

In de toekomst zou het niet gek zijn als we nog meer vernieuwingen zien in de VR beleving. Misschien kunnen we de virtuele wereld straks ook wel ruiken?

VR zintuigen

VR in gaming

VR is op dit moment het populairste in de gamingindustrie, en die trend zal in de komende jaren waarschijnlijk ook niet veranderen. In de afgelopen jaren zijn er meerdere goede games gemaakt voor VR en in de toekomst zullen er ongetwijfeld hier nog meer toffe spellen voor verschijnen.

Wat je nu ook steeds vaker ziet is dat bekende gameseries een nieuwe game maken die ook geschikt is voor VR. Een goed voorbeeld hiervan is Resident Evil: Biohazard. Dit is een first-person survival horror game die extra eng wordt als je die speelt met een VR-bril op. Die game veel duidelijk in smaak bij de gamers, want er zijn inmiddels meer dan 10 miljoen exemplaren van het spel verkocht.

In de onderstaande video kan je de trailer van Resident Evil: Biohazard zien. Zou jij dit spel durven spelen terwijl je een VR-bril draagt?

Bekijk ook:
Top 3 populairste VR headsets van 2022

VR Arcade Rooms

Met de opkomst van VR is er ook een nieuwe branche in de entertainmentindustrie ontstaan. Nederland telt namelijk sinds kort meerdere VR Arcade Rooms. In deze rooms kan je VR spelletjes spelen, zonder dat je zelf de uitrusting hoeft te kopen. Dit is een nieuwe vorm van vermaak die snel aan populariteit wint. Misschien is dit wel de trend die de Escape Rooms gaat vervangen?

VR in het zakenleven

VR wordt ook steeds vaker gebruikt in het zakenleven. Voor bedrijven is het nu trending om hun vergaderingen in een VR wereld te organiseren. Hierbij kunnen alle deelnemers vanuit huis meedoen aan een vergadering, door enkel hun VR-bril op te zetten. Voor veel bedrijven is dit weer een beter alternatief dan een vergadering via videobellen.

VR in het zakenleven kende in 2020 een enorme opleving dankzij de coronapandemie. Door het virus moesten veel mensen vanuit huis werken en daardoor gingen bedrijven opzoek naar oplossingen. Veel bedrijven hebben die destijds gevonden in VR, en die trend lijkt nu niet meer weg te gaan.

VR

VR voor onderwijs

VR wordt nu ook steeds meer gebruikt om te helpen bij de studie. Op deze manier kunnen studenten bijvoorbeeld trainen op gevaarlijke of risicovolle situaties, zonder dat ze echt gevaar lopen. Zo kunnen medische studenten een operatie ervaren in een VR wereld. Piloten kunnen een testvlucht maken in een VR vliegtuig. En zelfs astronauten kunnen nu de virtuele ruimte in. De mogelijkheden zijn oneindig, en daarmee lijkt VR ook in de onderwijssector onmisbaar in de toekomst.

VR voor sociaal contact

VR wordt nu ook steeds meer gebruikt om sociaal contact te hebben. Veel mensen hebben nou eenmaal graag sociaal contact met andere mensen, en dat kan nu ook in de virtuele wereld. Er zijn op dit moment meerdere VR sociale platforms, waarbij mensen met vrienden – of vreemden – met elkaar kunnen praten. Dat klinkt niet zo spannend, maar deze vorm van communicatie is nu wel helemaal hot. Daarnaast kunnen ze ook samen spelletjes doen in de virtuele wereld, en zo komt ook weer het gamingaspect hierbij kijken.

Ook deze trend is overigens mede populair geworden in 2020 door de coronapandemie. In die tijd zochten ook veel mensen sociaal contact en een deel van hen heeft dat in een virtuele wereld gevonden.

Steeds meer VR

Al met al kan je concluderen dat virtuele wereld een steeds groter onderdeel gaat worden van ons dagelijks bestaan. De tijd dat VR alleen voor games werd gebruikt is in ieder geval allang voorbij. En het is waarschijnlijk maar een kwestie van tijd totdat iedereen wel eens gebruik gaat maken van VR.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Unbound VR.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.