Tips voor brandpreventie bij bedrijven 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Tips voor brandpreventie bij bedrijven

Wist je dat jaarlijks duizenden bedrijven worden getroffen door een brand? Een brand veroorzaakt vaak enorm veel schade en kan ook nog eens levensgevaarlijk zijn. Het is daarom goed om te weten hoe je als bedrijf een brand kan voorkomen en in dit artikel leggen we uit hoe je dat kan doen!

Hoe ontstaat er een brand bij bedrijven?

Een brand bij bedrijven kan op veel verschillende manieren ontstaan. Volgens onderzoek – van onder meer de brandweer – zijn dit de meest voorkomende oorzaken van bedrijfsbranden:

 • Menselijk handelen; een brand bij bedrijven ontstaat regelmatig door een menselijke fout. Denk hier bijvoorbeeld aan het verkeerd gebruiken van een machine of het niet opruimen van een sigarettenpeuk.
 • Brand van elektra; een brand ontstaat ook vaak door kortsluiting bij (verouderde) elektra.
 • Brandstichting; het komt ook voor dat een brand met opzet wordt aangestoken. Zo is het ook niet ondenkbaar dat een brandstichter een brand veroorzaakt.
 • Blikseminslag; de natuur wil ook wel eens een brandje veroorzaken, en daarom zie je ook dat blikseminslag nog wel eens voor brand wil zorgen.
 • Brand bij de buren; als een brand niet snel onder controle is, kan het vuur overslaan. Zo kan brand bij de buren ook ervoor zorgen dat het eigen bedrijfsband het slachtoffer wordt.
 • Andere oorzaak; er zijn daarnaast nog veel andere manieren waarop een brand kan ontstaan, dus het is verstandig om hier altijd alert op te blijven!
Bekijk ook:
Google Nest Protect V2 review

Tips voor brandpreventie

Een brand kan dus op meerdere manieren ontstaan en daarom is het belangrijk dat je hierop voorbereid bent. Door goede maatregelen te nemen kan je de kans op een brand verkleinen. Een brand is echter nooit helemaal te voorkomen, maar met de juiste voorbereidingen kan je de schade van een brand wel beperken.

Dit kan je als bedrijf doen aan brandpreventie:

 • Brandmelder; het is belangrijk om goede brandmelders te hebben. Zo kan je een beginnende brand op tijd ontdekken en daar op inspelen.
 • Blusmiddelen; het is ook essentieel dat er goede blusmiddelen aanwezig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een brandblusser of sprinklerinstallatie.
 • Apparaten in de gaten houden; elektra kan je maar beter in de gaten houden terwijl ze actief zijn. Het is dus niet verstandig om bijvoorbeeld de wasmachine en droger te laten draaien, terwijl er niemand aanwezig is. Het is zeker aan te raden om alert te blijven bij elektrische apparaten die al wat ouder zijn, want hierbij is het risico op een brand nog groter.
 • Protocol bij brand; zorg er ook voor dat het personeel weet wat er moet gebeuren als er een brand ontstaat. Een protocol geeft iedereen duidelijkheid en zo kan er snel gehandeld worden.
 • Brandwacht; bedrijven kunnen ook een brandwacht huren. Een brandwacht houdt zich bezig met brandbestrijding en brandpreventie. Deze persoon is onder meer verantwoordelijk voor het controleren van voorschriften, procedures, werkvergunningen, preventiemaatregelen en beschermingsmiddelen. En bij een beginnende brand kan een brandwacht ook proberen om deze te bestrijden. Daarnaast kan een brandwacht ook EHBO hulp bieden en het gebouw ontruimen. Het kan dus erg nuttig zijn om een brandwacht in te huren, want hiermee wordt het bedrijf een stuk veiliger.
Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.