Hoe ontstaat een weersvoorspelling? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Hoe ontstaat een weersvoorspelling?

Gaat het binnenkort vriezen? Dan gaat de verwarming alvast een graadje omhoog. Wordt het mooi weer? Dan gaat ‘ie weer een stuk lager. Je zou het haast niet verwachten, maar met het goed volgen van de weersvoorspellingen kun je bijna net zoveel geld besparen als met het vergelijken van energiemaatschappijen. Maar waarom is die weersvoorspelling bijna altijd goed en hoe ontstaat zo'n weersvoorspelling eigenlijk?

Weersvoorspellingen zijn enorm belangrijk

Het weerbericht is overal. In de krant, op televisie en op de radio. Alleen dat laat al zien dat het weerbericht iets belangrijks voor ons is. Ook zijn er talloze websites en zijn er enorm veel meteorologen die het weerbericht samenstellen voor de verschillende platformen. Voor normale mensen is het weerbericht voornamelijk belangrijk zodat we ons kunnen kleden op het weer. Daarnaast wordt het weerbericht ook veel gebruikt als gespreksonderwerp bij de koffieautomaat op het werk. Maar er zijn beroepsgroepen die afhankelijk zijn van het weer. Voor deze groepen is het met name belangrijk om het weerbericht te weten. Ze kunnen dan op voorhand de situatie al inschatten. Denk maar eens aan de piloot van dat vliegtuig dat ineens moet landen in hevige storm. Of de schipper van de veerboot naar Engeland.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

Gebruik van globale weermodellen

Uiteindelijk wordt er standaard gebruik gemaakt van globale weermodellen. Deze weermodellen worden samengesteld door twee internationale instanties. Het gaat hierbij om het Amerikaanse Global Forecast System (GFS)en het European Center for Medium-range Weather Forecasts (ECMWF). Deze twee instanties maken middellange vooruitzichten voor de hele wereld. De termijn waarin zij werken is vijftien dagen. Dat betekent dat de informatie die van deze instanties komt, maximaal vijftien dagen vooruit kijkt.

Verbetering van globale weermodellen

De globale weermodellen zijn, op korte termijn, relatief betrouwbaar. Maar wanneer we verder gaan kijken in de toekomst, meer dan een week vooruit, kunnen er tal van zaken niet overeen komen. Hier komt het KNMI, samen met het Belgische KMI, om de hoek kijken. Beide werken aan het verbeteren van de globale weermodellen. Wat ze eigenlijk doen is het vergelijken van eerdere situaties, hierdoor kunnen ze een goede inschatting maken. Daarnaast pakken ze ook situaties op regionaal niveau erbij, waardoor er ook naar de lokale situatie kan worden gekeken.

Bekijk ook:
Orkanen in Nederland, komt dat binnenkort ook voor?

Gebruik van satellieten

Ook satellieten zorgen er vandaag de dag voor dat we een nog beter beeld krijgen van het te verwachten weer. Je kunt namelijk precies zien waar het slechte weer zich bevindt. Ook worden deze beelden beschikbaar gesteld voor ons. Door bijvoorbeeld een app als Buienradar of Buienalarm te gebruiken. 

Thom

Thom schrijft teksten sinds de herfst van 2013. In de afgelopen jaren heeft hij tal van ervaringen opgedaan op het schrijven van teksten. Van verkoopteksten tot nieuwsartikelen en van productomschrijvingen tot beschrijvingen van applicaties.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.