Wat gebeurt er bij een brain freeze? 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat gebeurt er bij een brain freeze?

Je zult het vast wel herkennen: je bent een ijsje aan het eten en ineens heb je het gevoel dat je hersenen gewoon bevriezen: de brain freeze. De stekende hoofdpijn die hierbij komt kijken is absoluut geen fijn gevoel. Maar wat gebeurt er nou eigenlijk precies tijdens een brain freeze en is het te voorkomen? In dit artikel vertellen we jou hier meer over. 

Wat is een brain freeze?

Hoewel het misschien wel zo voelt, is het niet het geval dat je hersenen echt bevriezen. Een brain freeze is eigenlijk gewoon een reactie van de pijnreceptoren in je mond. Je kunt last krijgen van een brain freeze wanneer iets kouds de achterkant van je gehemelte raakt. De zenuwuiteinden die zich hier bevinden sturen een soort signaal naar je hersenen, en dit leidt ertoe dat aders en bloedvaten worden samengetrokken. En ja je raadt het al: daar ontstaat de brain freeze.

Bekijk ook:
10 leuke weetjes over ons brein

Tijdens een brain freeze worden de zenuwen in je gehemelte gewaarschuwd: er moet meer warm bloed naar de hersenen toe. Zodra je gehemelte weer opwarmt, vernauwen de aders en bloedvaten zich en ben je weer van die vervelende en stekende hoofdpijn af. Het is daarom ook vaak zo dat een brain freeze maar een paar seconden duurt.

Kun je een brain freeze voorkomen?

Een brain freeze is lastig te voorkomen. Je weet namelijk vaak niet wanneer je het kunt verwachten. En het is vast ook geen optie om dat ijskoude drankje of ijsje vaker te laten liggen…

Wel verklein je de kans op een brain freeze door je eten eerst een beetje te laten opwarmen in je mond. Ook als je het koude voedsel langzaam opeet en een beetje voorin je mond houdt, heb je minder kans op een brain freeze. De zenuwen die zorgen voor een brain freeze, zitten namelijk achterin het gehemelte.

Bekijk ook:
Amerika's Sneeuwdessert: Culinaire Innovatie of Ongezond Experiment?

Als je een brain freeze krijgt, kun je het beste even wat lauw water drinken. Zo warmen de zenuwuiteinden zich sneller op en ben je binnen no-time weer van die vervelende hoofdpijn af.

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.