pannenkoeken
Saved Read later
Deel dit bericht

Dit wist jij nog niet over pannenkoeken

Wij zijn ermee opgegroeid, kinderen zijn er dol op, en ze zijn niet weg te denken uit de Hollandse keuken; pannenkoeken. We bestrooien ze met de meest uiteenlopende toppings, zoals stroop, poedersuiker, hagelslag, en ga zo maar door. In pannenkoekenrestaurants zijn ze royaal belegd met van alles en nog wat. Wist je dat er een hoop weetjes zijn over pannenkoeken? We zetten er een aantal op een rijtje.

De oorsprong van de pannenkoek

De oorsprong van de pannenkoek ligt in China. Het recept werd in de 12de eeuw naar Europa overgewaaid met kruistochten vanuit Nepal en China. De ingrediënten bestonden toen uit boekweit, water, melk, gesmolten boter en bloem.

De broer van keizer Napoleon

De pannenkoek was het favoriete gerecht van de broer van Napoleon, Lodewijk Napoleon. Op 5 juni 1806 werd hij gekroond tot koning van Nederland, dit werd toen nationale pannenkoekendag.

Bekijk ook:
Goedkoper boodschappen doen: deze 5 sites helpen besparen

Pannenkoek met stroop

Ze worden belegd met gehakt, babi pangang, muisjes, uien en poedersuiker, maar 81% van de Nederlanders eet de pannenkoek traditioneel met stroop, en dan het liefste zelfgebakken.

pannenkoek met fruit

Meneer en mevrouw pannekoek

Er zijn best veel families in Nederland die pannekoek als achternaam hebben. Maar liefst 11.000 Nederlanders hebben deze naam in hun paspoort staan. Er bestaat ook een pannekoekstraat, in Rotterdam.

Wereldrecord pannenkoek eten

Het wereldrecord pannenkoeken eten staat op naam van Hungry Hayden. De Australiër wist in 17 minuten maar liefst 80 stuks te verorberen. Leuk detail: hij eet ook een happy-meal in 32 seconden op.

pannenkoeken 2

De grootste pannenkoek ter wereld

Er worden nogal wat wereldrecords gevestigd met dit gerecht. De grootste pannenkoek die ooit is gemaakt had een diameter van 15 meter en woog een verbazingwekkende 3000 kilo. Hij werd gebakken in het Engelse Manchester.

De wereldwijde pannenkoek

Over de hele wereld komen pannenkoeken voor, in verschillende recepten. Je hebt de American Pancakes, die zijn kleiner, de Franse crépes, die zijn dunner, en de Aziatische en Afrikaanse pannenkoeken, die meer kruiden bevatten.

Bekijk ook:
Snack to the Future: Zo eten we in 2040

American pancakes

Vroeger werd het anders gespeld

Tot 1995 werd dit gerecht gespeld als ‘pannekoek'. In dat jaar werd het veranderd naar ‘Pannenkoek', er werd zelfs in het kabinet een felle discussie gevoerd over de spelling. dit had te maken met de nieuwe regels over tussenklanken in de Nederlandse taal.

Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.