verse koffie
Saved Read later
Deel dit bericht

Koffie… Waarom vinden wij dat eigenlijk zo lekker?

Er zijn mensen die beweren dat ze niet in staat zijn de dag goed te beginnen, als ze niet eerst een kop koffie hebben gehad. Hun lichaam schreeuwt naar cafeïne en het bakje troost, zoals het door velen wordt genoemd, is een vast onderdeel van hun leven geworden. Toch is het eigenlijk heel raar dat de mens zo van koffie houdt. Koffie heeft namelijk een bittere smaak en juist dat zou voor ons al een reden moeten zijn om alle seinen op rood te zetten.

Genetische en psychologische verklaringen

Als iets bitter smaakt, blijven we er over het algemeen vanaf. Onze ingebouwde radar beschermt ons zo namelijk tegen gifstoffen. Eigenlijk zou het vanuit onze natuur heel vanzelfsprekend zijn geweest om koffie meteen uit te spugen, zodra we het proeven. Echter, het tegendeel is het geval. We drinken er jaarlijks vele liters van weg. Sterker nog, het lijkt wel alsof de bittere smaak ons in dit geval juist aanmoedigt om er meer van te gaan drinken. Wetenschappers hebben ontdekt dat dit laatste inderdaad het geval is. Mensen die gevoeliger zijn voor cafeïne, blijken er juist meer van tot zich te nemen.

Koffie is niet verslavend

Je zou door het bovenstaande misschien geneigd zijn om te denken dat koffie verslavend is. Dat is echter niet het geval. Een belangrijk kenmerk van een verslaving is dat je er niet mee kunt stoppen. Het is voor veel mensen niet moeilijk om te stoppen met het drinken van koffie. Ze kunnen wel last hebben van bepaalde ontwenningsverschijnselen, zoals hoofdpijn of een korte fase waarin men zich snel aan dingen irriteert, maar er is dan geen sprake van een onbeheersbare drang om opnieuw koffie te gaan drinken. In dat opzicht kan dus worden geconcludeerd dat het drinken van koffie niet verslavend werkt.

Koffie... Waarom vinden wij dat eigenlijk zo lekker? 14

Koffie past in een gezond voedingspatroon

Volgens het Voedingscentrum past het drinken van koffie in een gezond voedingspatroon. Hierbij wordt wel een voorbehoud gemaakt. Gezonde personen kunnen dagelijks ongeveer vierhonderd milligram cafeïne verwerken zonder daarvan negatieve gevolgen te ondervinden. Dat komt erop neer dat je probleemloos vier koppen koffie per dag kunt drinken. Dus trek de beste elektrische koffiemolen uit de kast en maal zelf je eigen koffiebonen voor het beste resultaat. Overigens wordt wel aangeraden om het drinken van koffie af te wisselen met thee en water. Op die manier creëer je een gezonde balans.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.