Fietsen: populair in tijden van corona, maar wees wel oplettend 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Fietsen: populair in tijden van corona, maar wees wel oplettend

Wat hebben we ons opgesloten gevoeld tijdens lockdown in verband met het coronavirus. De behoefte aan vakantie naar het buitenland was misschien groter dan ooit, maar toch heeft de situatie veel Nederlanders ertoe genoopt vakantie te houden in eigen land. In combinatie met het goede weer van met name de afgelopen weken en de beperkingen in het openbaar vervoer, heeft dat ertoe geleid dat we massaal weer de fiets gebruiken. Niet alleen om van A naar B te komen, maar zeker ook ter recreatie. Fietsen is populairder dan ooit in tijden van corona. Toch is een bepaalde etiquette op het fietspad zeker geen overbodige luxe in deze rare tijden.

Voor vertrek

Laat de huidige situatie je niet belemmeren om te genieten van een lekkere fietstocht. Voor je vertrekt zorg je uiteraard dat je een fiets hebt die in goede staat verkeerd. Misschien is dit wel het moment om te investeren in een nieuwe fiets of e-bike, wat bijvoorbeeld bij deze online fietswinkel kan. Daarnaast moet je voor vertrek eerlijk beoordelen hoe je voelt. Heb je last van zaken als hoofdpijn of keelpijn, dan moet je gewoon thuisblijven om geen gevaar voor anderen op het fietspad te zijn. Het kan geen kwaad om onderweg een flesje desinfecterende gel mee te nemen om je handen mee te desinfecteren. Een mondkapje meenemen is altijd verstandig, voor het geval dat je pauzeert op een plek waar je je veiliger voelt met een mondkapje op.

Waar kun je het beste gaan fietsen?

Als je recreatief gaat fietsen, dan kun je zelf de route bepalen die je neemt. Vermijd dan als het kan de fietspaden waarop geforensd wordt door mensen die naar school of het werk gaan of daar juist van terugkomen. Zoek je plekken op waar het lekker rustig is, buiten de steden en de grotere dorpen. Het helpt ook om je momenten te kiezen en niet op spitsmomenten deel te nemen aan het verkeer. Maak van de gelegenheid gebruikt om mooie, rustige streken van ons land, zoals Friesland, Groningen en Drenthe te verkennen. Daar zijn tal van mooie en interessante dingen te zien, zonder dat je al te veel klem komt te zitten in woon-werkverkeer. Daarnaast zijn daar ook weinig besmettingen.

Fietsen: populair in tijden van corona, maar wees wel oplettend 14

Etiquette op het fietspad

Wanneer je met een groepje mensen gaat fietsen, fiets dan met maximaal twee personen bij elkaar. Grotere groepen zijn moeilijker in te halen, en dat is voor andere deelnemers die graag ook de anderhalve meter in stand willen houden onprettig. Dat wil niet zeggen dat je helemaal niet van elkaars gezelschap kunt genieten. Wissel gewoon af en toe eens van partner. Let wel op dat je een veilige afstand bewaard tot iemand waar je niet mee samenwoont, want zo zijn nu eenmaal de regels die momenteel gelden. Wil iemand je inhalen? Ga dan even achter elkaar fietsen, zodat je op veilige afstand ingehaald kan worden zonder dat inhaler zich helemaal op de rijbaan moet begeven.

Elkaar aanspreken

Hoezeer we er ook allemaal een hekel aan hebben om door een ander terecht gewezen te worden, we moeten samenwerken om corona geen kans te geven. Maar als we samen gezellig hebben, vergeten we nog wel eens dat we eigenlijk anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden. Sta een ander toe je hierop te wijzen, want tenzij degene waar je naast fietst bij jou in huis woont, heeft de persoon die je aanspreekt gewoon gelijk. Vice versa heb jij ook het goed recht om een ander hierop aan te bespreken. Dat kan allemaal natuurlijk gewoon op een vriendelijke manier. Uiteindelijk willen we als het goed is allemaal hetzelfde.

Pauze houden

Natuurlijk maak je als recreatief fietser af en toe een keer een tussenstop. Van oudsher doen we dat nog wel eens vlak bij het fietspad of de weg. Dit betekent nu dat een passant een bocht om jou heen moet maken om anderhalve meter afstand te bewaren. Wees daarom bedachtzaam en zorg zelf voor die afstand, zodat je anderen niet onnodig in gevaar brengt. Oog voor gevaren is sowieso te allen tijde verstandig, maar wellicht is het nu meer dan ooit ook zaak om ongelukken te vermijden. In de huidige situatie wil je liever koste wat kost vermijden dat je in een ziekenhuis terecht komt waar je in ieder geval zeker weet dat je in de buurt van het virus bent. Met andere woorden: geniet van een fijne tour op een goede fiets, maar wees verstandig en oplettend!

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.