Ken jij de bizarre geschiedenis van McDonald's al? 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Ken jij de bizarre geschiedenis van McDonald’s al?

Je denkt waarschijnlijk dat fastfoodketen McDonald's ook wel opgericht zou zijn door de gebroeders Donald's, het zit hem ten slotte in de naam. Toch is niets minder waar dan dat. Je slaat een kreet van verbazing als je leest op welke wijze het eerste McDonald's restaurant is neergezet door Ray Kroc.

Broers MacDonald

Als we terug gaan naar het Amerika van de jaren dertig zien we dat hamurgers langs de weg werden verkocht voor mensen die zin hadden in een snelle hap. De broers Maurice en Richard McDonald zagen mogelijkheden, en openden een restaurant waar eten snel bereid werd en goedkoop kon worden verkocht. De manier waarop zij klanten bedienden werd succesvol. Zij waren dus wél de oprichters, maar het systeem was destijds te traag en nog te kleinschalig om landelijk door te breken. Totdat ondernemer Ray Kroc in hen leven kwam.

De eerste ontmoeting met Ray Crock

Na de Tweede Wereldoorlog werd Kroc verkoper van milkshakemixers uit de voedselketen van Prince Castle. Deze verkoop nam af, wegens concurrentie met goedkopere producten. Kroc raakte gefascineerd door broeders MacDonald, die acht van zijn multi-mixers kochten. Ray Kroc was ervan overtuigd dat deze kleine keten van de broers uit kon groeien tot landelijk fastfoodrestaurant. Hij stond bekend om zijn grootse denkwijze, en werd een inspritatiebron voor velen.

Bekijk ook:
Nul alcohol, volle smaak: een dubbele ervaring met Heineken en Liefmans 0.0.

Onderhandeling

Kroc wilde zaken met ze doen, en slaagde daar succesvol in. Hij stelde voor de franchise uit te breiden buiten Californié en Arizona en opende het eerste restaurant in Des Plaines in de staat Illinois, 1955. Binnen slechts vijf jaar lukte het Kroc om de business zover uit te breiden dat er ruim 228 filialen van McDonald's gerealiseerd werden.

“do it for America. McDonald’s can be the new American church – feeding bodies and feeding souls.” – Ray Kroc

Kroc won het restaurant voor zichzelf

De broers waren van mening dat Ray Kroc te hard van stapel liep en waren bang dat er misstappen werden gemaakt. Ze waren niet verkocht door het ondernemersplan van de nieuweling, maar werden dusdanig in een positite gedrukt waardoor zij niet onder een contract uit konden komen. Financieel expert Harry Sonneborn verscheen in het plaatje en fluisterde Ray toe dat grondbezit de sleutel tot controle zuo zijn. Het lukte Kroc om de macht helemaal in handen te nemen en de broers (in 1961) buiten spel te zetten. Deels door mondelinge beloften die hij niet nakwam.

Bekijk ook:
Dé trends van nu om picanha lekker klaar te maken

De broers MacDonald werden uitgekocht voor een bedrag die lang, maar dan ook lang niet compenseerde met de enorme winst die daarna gemaakt is.

Bekijk ook:

Ilse

Ik ben Ilse Feringa, wonend in Drachten. Ik studeer momenteel af aan sociaal pedagogische hulpverlening. Ik ben geïnteresseerd in wat er allemaal om me heen gebeurd, trends, ontwikkelingen, de mens. Graag deel ik deze interesse met jullie door te schrijven. Hiernaast hou ik mij in mijn vrije tijd bezig met kunstschaatsen, fitness, mijn bijbaantjes en vooral heel erg veel gezelligheid. Hierover gaan jullie nog veel terugzien in mijn artikelen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.