veilig vlees eten
Saved Read later
Deel dit bericht

Is vlees eten nog veilig na besmetting corona medewerkers slachthuis?

Eerder deze maand hebben we het nieuws gehoord over slachthuis Vion in Nederland. Hier zijn maar liefst 147 medewerkers positief getest op het coronavirus. Wat voor gevolgen heeft dit voor het vlees wat op ons bord ligt? Is het nog wel veilig om vlees te eten? Is corona overdraagbaar via eten? Moeten we extra maatregelen nemen met het vlees wat we nu kopen?

Medewerkers slachthuis besmet met corona

Het slachthuis is uiteraard per direct gesloten na de ontdekking. In eerste instantie werd middels een steekproef duidelijk dat er 45 medewerkers positief getest waren. Naar aanleiding van die besmettingen is de rest van het personeel ook getest, en toen kwamen er maar liefst 102 besmettingen bij. Het is opvallend dat het grootste gedeelte van de besmette medewerkers geen klachten had.

Kunnen we nog veilig vlees eten?

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft laten weten dat besmetting via voedsel onwaarschijnlijk is. Het vlees wordt pas een paar dagen na productie op iemands bord gelegd. Het is onwaarschijnlijk dat het virus zo lang kan overleven zonder levend mens of dier. Tevens wordt vlees ook verhit voordat het wordt gegeten. Door het vlees te verhitten worden virusdeeltjes, als die alsnog aanwezig zijn, gedood. We kunnen dus gewoon vlees blijven eten!

Bekijk ook:
Dit is de reden waarom kipnuggets bij McDonalds 4 verschillende vormen hebben

Hoelang kan het virus overleven?

Een onderzoek heeft uitgewezen dat het virus tot wel 72 uur kan overleven op plastic en roest. Onderzoeken naar SARS en MERS, virussen die vergelijkbaar zijn met het coronavirus, hebben uitgewezen dat die varianten tot negen dagen lang kunnen overleven op metalen, glazen en plastic. Nu wordt vlees natuurlijk verpakt in plastic, dus hoe zit het daar dan mee?

Besmettingsgevaar coronavirus

Het grootste besmettingsgevaar ontstaat door kuchen en niezen. De virusdeeltjes blijven een langere tijd in de lucht zweven, ook al vallen de meeste deeltjes gelijk naar beneden. Natuurlijk kan het virus zich ook een langere tijd aan bepaalde soorten oppervlakten kunnen vasthouden, maar dit zou geen gevaar moeten zijn. Het heeft geen nut om allemaal massaal onze boodschappen te gaan reinigen, het is namelijk onwaarschijnlijk dat huishoudelijke middeltjes het virus doden. Tevens is het ook onmogelijk om elk plekje te poetsen. Het is vooral belangrijk om afstand te houden en de persoonlijke hygiëne goed in de gaten te houden. Handen wassen, handen wassen en nog eens handen wassen!

Bekijk ook:
De week zonder vlees: Ga jij de uitdaging aan?

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.