De laatste gezondheidstrend 13
Saved Read later
Deel dit bericht

De laatste gezondheidstrend

De laatste trend op het gebied van gezondheid is het drinken van groentesap. Wij zochten voor je uit wat het drinken van groentesapjes zo populair maakt.

Groentesap

Het zal je niet verbazen dat het sap van groente rijk is aan voedingsstoffen. Groentesap bevat een breed spectrum van allerlei vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen. Het wordt gemaakt door groente uit te persen en niet door het te vermalen. Het vocht wat bij het persen vrijkomt wordt opgevangen en is het pure en geconcentreerde groentesap. De vezels worden bij het persen van het vocht gescheiden. Dit zorgt ervoor dat je een sapje krijgt wat net zo dun is als vruchtensap en net zo gemakkelijk weg drinkt. Hierdoor zijn groentesapjes zelfs voor de meest kieskeurige sap drinkers lekker en bereikbaar.

Wil je zelf groentesap maken dan doe je dit het beste met behulp van een slowjuicer. Een slowjuicer perst met kracht het vocht uit de groenten terwijl het tegelijkertijd de vezels scheidt. Een slowjuicer heeft de voorkeur omdat er bij deze techniek geen warmte ontstaat door wrijving of een motor die warm draait. Doordat het sap tijdens het persen niet warm wordt blijven de vitaminen en antioxidanten goed bewaard. Deze kunnen namelijk beschadigen door verhitting.

Je kunt groentesap ook kant-en-klaar kopen. Dit doe je bij gespecialiseerde bedrijven zoals HappyJuicy, Frecious of JuiceBrothers. Dergelijke bedrijven maken gebruik van cold press technieken waarbij het vocht uit de groente wordt geperst zonder deze te verhitten. Na het persen worden de sapjes direct ingevroren waardoor ze lang bewaard kunnen worden. Tot wel een half jaar.

Voordelen van groentesap drinken

Het drinken van groentesap is natuurlijk niet zomaar een trend geworden. Er zijn de laatste tijd veel mensen overgestapt van het drinken van groene smoothies of vruchtensappen op groentesappen.

Groene smoothies zijn jarenlang erg populair geweest. Het is een makkelijke manier om meer groente en fruit in je dieet op te nemen. Een nadeel van groene smoothies zijn de vruchtsuikers van het fruit wat gebruikt wordt. Deze suikers bevatten calorieën waardoor het lastiger is om op de lijn te letten. Groene smoothies bevatten ook alle voedingsvezels nog. Hierdoor zijn ze minder gemakkelijk om te drinken, er kunnen nog harde stukjes inzitten. Een ander nadeel van groene smoothies is dat ze niet lang te bewaren zijn. Groentesapjes hebben deze nadelen niet. Ze zijn op de eerste plaats caloriearm. Je kunt ze dan ook drinken zonder je zorgen te maken over je lijn. Ze zijn ook makkelijker om mee te nemen voor onderweg. Ze worden geleverd in flesjes die zo groot zijn als één portie. Hierdoor kan je ze makkelijk overal mee naar toenemen en drinken wanneer je daar behoefte aan hebt. Omdat groentesap geen vezels bevat is het makkelijk drinkbaar. Groentesapjes zijn lang te bewaren omdat deze ingevroren kunnen worden. Door groentesap na bereiding in te vriezen is het 6 maanden goed te houden.

Bekijk ook:
De week zonder vlees: Ga jij de uitdaging aan?

De laatste gezondheidstrend 15

Goed voor de weerstand

Vitamine C en zink zijn essentieel voor een sterk immuunsysteem. Groentesap is rijk aan vitamine C en een goede bron van het mineraal zink. De vitamine C in groentesap blijft veel beter bewaard dan de vitamine C in groente die je kookt. Bij het koken van groenten kan tot wel 50% van de vitamine C in het kookwater oplossen. Warmte heeft geen effect op mineralen zoals zink. Door dagelijks een groentesapje te drinken verlaag je de kans op infectieziekten zoals een verkoudheid of een griepje.

Goede bron van antioxidanten

Groentesap is een goede bron van antioxidanten. Ook deze blijven goed bewaard omdat groentesap bij de bereiding niet verhit wordt. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen inflammatie. Inflammatie zijn laaggradige ontstekingen die ontstaan door vrije radicalen. Vrije radicalen ontstaan door zonnestraling, het eten van slechte voeding, medicijngebruik en luchtvervuiling. Antioxidanten ruimen deze vrije radicalen op voordat ze schade aan het lichaam kunnen aanrichten. Inflammatie kan leiden tot chronische ziekten zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker en de ziekte van Alzheimer. Hierdoor draagt het drinken van groentesapje bij het aan omlaag brengen van het risico op chronische ziekten.

Bekijk ook:
Onderzoek wijst uit: elk broodje knakworst kost je 35 minuten van je leven

Goed voor de huid

Het is je misschien weleens opgevallen dat op veel huidverzorgingsproducten wordt gesproken over antioxidanten. De antioxidanten die in groentesap zitten helpen de huid van binnenuit. Het zorgt voor een mooiere en gladdere huid. Bij mensen met acne zorgt groentesap voor een afname in acne.

Goede opneembaarheid

Groentesapje bestaan uit het pure en geconcentreerde vocht uit groenten. Dit vocht is erg rijk aan vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen. Doordat je deze voedingsstoffen in vloeibare vorm tot je neemt zijn al deze voedingsstoffen veel beter opneembaar dan wanneer je ze zou eten. Voedingsstoffen worden via de wand van de dunne darm opgenomen en de dunne darm heeft geen enkele moeite met het opnemen van voedingsstoffen uit een vloeistof. Wil je dat de voedingsstoffen uit je groentesapje maximaal goed worden opgenomen dan drink je deze het beste direct na het opstaan, op nuchtere maag. Wacht vervolgens (minimaal) een half uurtje met het eten van vast voedsel zodat je lichaam de kans heeft om alle voedingsstoffen goed op te nemen.

Goed voor je hersenen

Het drinken van groentesapjes is goed voor je hersenen. De antioxidanten voorkomen dat plaque op de neutrale paden kan ontstaan. Zo blijf je scherp, geconcentreerd en hou je het geheugen goed.

Goed voor de bloeddruk

De bloeddruk wordt gereguleerd via een balans tussen natrium en kalium. Eet je teveel natrium (zout) dan wordt deze balans verstoord en wordt de bloeddruk te hoog. Door kalium te eten kan je deze balans weer herstellen. Groentesappen zijn erg rijk aan kalium en dragen zodoende bij aan een gezonde bloeddruk.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.