BBQ Vlees
Saved Read later
Deel dit bericht

Churrasco: de Brazilian style BBQ

Ben je als BBQ liefhebber al eens in Brazilië geweest? Dan is de Churrasco (sjoehaskoe) Rodizio je vast en zeker niet ontgaan. Grote stukken vlees (bij voorkeur Picanha) worden aan enorme spiesen (pinnen) geregen en gegrild boven open vuur. Churrascaria’s noemen ze de grillrestaurants in Brazilië, waar ze het vlees aan tafel van de spiesen snijden. Een fenomeen dat inmiddels is overgewaaid naar de rest van de wereld.

Gaucho oorsprong

Churrasco is dus Brazilian Style BBQ en vindt zijn oorsprong in het zuiden van Brazilië, vlakbij de grens van Argentinië. Daar waar de bewoners door het leven gaan als gaucho’s, vernoemd naar de Argentijnse cowboys van de pampa’s. Churrasco is dan ook afgeleid van de Argentijnse Asado: grote units vlees aan enorme spiesen op open vuur gegrild.

Door de tijd heen ontwikkelde Brazilië echter een eigen stilo. Sowieso in vleeskeuze, want in Brazilië was het vooral picanha (staartstuk) dat steeds meer terrein won. Churrasco groeide in no-time aan populariteit en de churrascarias (grillrestaurants) komen als paddenstoelen uit de grond.

Bekijk ook:
Nul alcohol, volle smaak: een dubbele ervaring met Heineken en Liefmans 0.0.

Die populariteit had vast en zeker ook te maken met het all-you-can-eat principe dat erbij werd gehanteerd. In een churrascaria lopen obers non-stop met giga spiesen rond en op verzoek snijden ze hiervan onbeperkt de buitenkant van grote stukken vlees aan tafel voor je af. Een soort mega kebab dus, maar dan van mooie cuts als picanha, bavette of lendebiefstuk).

Als gast krijg je een fiche met een groene- en een rode kant. Laat je de groene kant zichtbaar, dan blijft de ober simpelweg komen. De Brazilian Style BBQ is een volwassen concept geworden. En – zoals met alle succesvolle concepten – overgewaaid naar de Verenigde Staten.

Het meest bekend is de keten Fogo de Chao (letterlijk vertaald: kampvuur), een commerciële vertaling van het concept waar de obers rondlopen in traditionele gaucho outfits. Werkelijk alles in deze grillrestaurants is gigantisch!

Churrasco in Nederland

Inmiddels is dé Braziliaanse cut – picanha – ook geland in Europa en het gros van BBQ’end Nederland heeft dit minstens een keer op z’n bord gehad. De interesse in churrasco is hierdoor ook toegenomen. Traditioneel wordt picanha namelijk aan een grote spies geregen. Maar ook braadworstjes en ander BBQ vlees gaat mee in deze traditie.

Bekijk ook:
Goedkoper boodschappen doen: deze 5 sites helpen besparen

Er zijn inmiddels talloze Brazilian Style BBQ restaurants geopend, zoals restaurant Barraca Rodizio in Haarlem, de Hemel in Nijmegen en Samba Kitchen in Amsterdam. En voor wie het liever thuis zelf doet, zijn er complete Churrasco BBQ pakketten te koop.

Kortom: de Brazilian Style BBQ is wereldwijd succesvol en dat kunnen wij alleen maar toejuichen.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.